Dificultăți de hrănire la copiii cu paralizie cerebrală: de ce sunt importante și cum să le recunoaștem

Copiii cu paralizie cerebrală au adesea dificultăți la hrănire și înghițire. Acestea pot duce la subponderalitate și subnutriție la copii, cu consecințe asupra creșterii și dezvoltării1,2. Un nou instrument poate ajuta părinții să detecteze rapid și ușor riscul de dificultăți de hrănire/înghițire și subnutriție, astfel încât să știe când să solicite ajutor medical. 

  

Ce este paralizia cerebrală? 

  

Paralizia cerebrală este un grup de tulburări care afectează mișcarea, postura și echilibrul unei persoane. Paralizia cerebrală este una dintre cele mai frecvente dizabilități din copilărie, afectând 2-3 din 1000 de copii născuți la nivel mondial3. 

 

Cauze și simptome ale paraliziei cerebrale 

 

Paralizia cerebrală este cauzată de deteriorarea creierului înainte, în timpul sau la scurt timp după naștere. Deteriorarea poate apărea din mai multe motive diferite – de exemplu, o infecție la mamă sau la copil sau complicații în timpul nașterii, care duc la reducerea aportului de sânge și oxigen la creierul bebelușului3. 

  

Paralizia cerebrală este de obicei detectată la sugarii cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de luni. Semnele precoce pot include faptul că sugarii sunt mai lenți în a învăța abilități precum rostogolirea, ridicarea în șezut, ridicarea în picioare și mersul. Dacă simptomele sunt ușoare, paralizia cerebrală poate fi descoperită abia mai târziu în copilărie3. 

  

Paralizia cerebrală provoacă probleme pe tot parcursul vieții cu mișcarea, postura și echilibrul. Simptomele tipice ale paraliziei cerebrale includ coordonarea musculară deficitară, reflexe exagerate, rigiditate, slăbiciune și dificultăți la vorbire, mâncare și înghițire3. 

  

Severitatea acestor simptome variază de la o persoană la alta. Unii copii cu paralizie cerebrală pot merge independent și pot gestiona activitățile zilnice fără ajutor; alții vor avea nevoie de un scaun cu rotile, alimentație prin sondă și îngrijire specializată pe tot parcursul vieții3. 

 

 

Dificultăți de hrănire și înghițire în cazul paraliziei cerebrale 

Pentru părinți, aflarea faptului că copilul lor a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală poate fi descurajantă și dificil de procesat. Copilul dumneavoastră poate avea probleme medicale complexe care vor necesita îngrijire specializată continuă. De asemenea, va trebui să învățați cum să vă sprijiniți copilul acasă. Asigurarea faptului că copilul dumneavoastră mănâncă și bea suficient este o sarcină zilnică pentru toți părinții – dar pentru copiii cu paralizie cerebrală, acest lucru poate prezenta multiple provocări. 

Dificultățile de hrănire și înghițire sunt foarte frecvente în paralizia cerebrală4. Acest lucru se datorează faptului că, la copiii cu paralizie cerebrală, există frecvent leziuni ale părților creierului care controlează mâncatul și înghițitul5. 

  

Copiii cu paralizie cerebrală pot prezenta reflux, vărsături și salivație4,5. De asemenea, pot dezvolta aspirație, prin care alimentele sau lichidele pătrund în căile respiratorii, ceea ce poate duce la infecții pulmonare4. Unii copii pot fi incapabili să înghită în siguranță și pot necesita hrănire prin sondă4. 

  

Dificultățile de hrănire și înghițire pot duce la mese lungi și stresante4. Reducerea rezultată a aportului de macro- și micronutrienți poate afecta negativ creșterea și dezvoltarea copiilor, cu consecințe asupra sănătății pe termen lung4. 

 

De ce contează dificultățile de hrănire? 

 

Toți copiii trebuie să aibă o dietă sănătoasă, bogată în nutrienți. Acest lucru este esențial pentru ca aceștia să își atingă întregul potențial de creștere și dezvoltare. 

Un copil care nu poate obține suficiente substanțe nutritive potrivite (de exemplu, unii copii cu paralizie cerebrală) poate deveni subponderal și subnutrit4. Acest lucru poate afecta negativ dezvoltarea lor fizică și mentală și poate crește riscul altor probleme de sănătate, cum ar fi infecțiile și o recuperare mai lentă după o boală. 

  

Pentru a evita aceste consecințe negative și pentru a ajuta copiii cu paralizie cerebrală să își atingă întregul potențial, este important să se identifice din timp dificultățile de hrănire. Acest lucru va permite copiilor să fie evaluați de specialiști și să primească sprijin, cum ar fi nutriția medicală, dacă este necesar4. Cu toate acestea, sprijinul nutrițional poate fi trecut cu vederea. Este posibil să constatați că medicul dumneavoastră se concentrează pe alte domenii importante ale sănătății copilului dumneavoastră și, prin urmare, este posibil să nu aibă timp să discute despre nevoile sale nutriționale. 

 

Dacă vi se pare dificil să începeți conversația despre nutriție, poate fi util să utilizați un chestionar sau un instrument de screening aprobat, ale cărui rezultate ar putea fi folosite pentru a iniția conversația. 

  

Screeningul pentru riscul de subnutriție la copiii cu paralizie cerebrală 

Diagramele de creștere sunt utilizate pe scară largă pentru a verifica dacă înălțimea și greutatea unui copil sunt normale pentru vârsta sa. Completate pe o perioadă de timp, diagramele de greutate și înălțime arată, de asemenea, dacă creșterea unui copil este pe drumul cel bun sau dacă există semne de îngrijorare6. Diagramele de creștere sunt de obicei completate în timpul controalelor medicale. 

  

Recent, a fost creat un nou instrument pentru părinții copiilor și tinerilor cu paralizie cerebrală7. Dezvoltat de experți și testat cu copii cu paralizie cerebrală, Instrumentul de screening pentru alimentație și nutriție (FNST) cuprinde 4 întrebări simple la care pot răspunde părinții, fără cunoștințe medicale de specialitate7. Pe baza răspunsurilor lor, FNST poate identifica, cu un nivel ridicat de precizie, copiii cu risc de dificultăți de hrănire/înghițire și subnutriție. 

 

Articol complet aici: https://www.nutricia.com/specialize/pediatric-drm/cerebralpalsy.html