- nutriciamed
- 0 Comments
Compoziţia complexă a laptelui matern susţine dezvoltarea unei microbiote echilibrate și a unui sistem imunitar sănătos.
IMUNOGLOBULINA A, PRINCIPALUL TIP DE IG
Tipul principal de anticorpi din laptele matern este IgA, care are rol antiinflamator și protector la nivelul mucoaselor.
Oligozaharidele, al treilea ingredient ca și cantitate
Beneficiile oligozaharidelor sunt dovedite prin studii clinice:
- Cresc semnificativ nivelul bacteriilor benefice;
- Scad nivelul bacteriilor patogene (pH scăzut);
- Scad numărul infecţiilor gastrointestinale și respiratorii;
- Au efect imunomodulator.
Laptele matern conţine și niveluri scăzute de bacterii vii
Laptele matern conţine între 103 și 106 celule bacteriene/ml, predominante fiind populaţiile de Bifidobacterium și de Lactobacillus.
Compoziţia laptelui matern, în continuă schimbare
Colostru
Primul lapte, secretat în primele zile de la naștere, în cantitate nu foarte mare. Este un lapte mai gros, semitransparent şi cu o culoare gălbuie, care precedă laptele propriu-zis. Colostrul este considerat un aliment-minune pentru sugar, fiind bogat în anticorpi transmiși de mamă, anticorpi care protejează mucoasa intestinală a sugarului, dar și gâtul și plămânii acestuia. Conţine o cantitate mare de proteine (de aproximativ 3 ori mai multe proteine decât în laptele matur), toate vitaminele și mineralele de care are nevoie copilul în primele zile de viaţă, fiind însă mai scăzut în grăsimi.
În primele 3-5 zile de la apariţia lactaţiei, cantitatea de proteine și săruri minerale se diminuează, în timp ce nivelul grăsimilor crește.
Laptele tranziţional
Face trecerea progresivă de la colostru la laptele matur. El are textura și compoziţia diferite de cele ale colostrului și laptelui matur și are un rol esenţial în creșterea și dezvoltarea copilului în primele 2 săptămâni după naștere. Conţine mai puţine proteine, dar este mai bogat în grăsimi. Acum, are loc creșterea concentraţiei de lactoză, fosfor, vitamine din grupul B. Nivelul ridicat de lactozăă din laptele de tranziţie este important pentru consumul ridicat de energie al copilului, având și rol de hidratare.
Laptele matur
Bibliografie
1. Palmeira P and Carneiro-Sampaio M. Rev.Assoc. Med. Bras. Vol.62 no.6;
2. Simon AK e al., Proc Biol Sci 2015;282:20143085;
3. Moro GE, Boehm G. Functional Food Reviews 2012;4:101-3;
4. Heikkilä & Saris 2003, Alba Boix-Amorós et al., 2016;
5. Alba Boix-Amorós et al., 2016;
6. Hunt et al, 2011;
7. Coppa et al. Changes in carbohydrates composition in human milk over 4 months of breastfeeding. Pediatrica 1993;91:637−41;
8. Hanson et al. Ann N Y Acad Sci 2003; 987: 199-206;
9. Mizuno et al. International Breastfeeding Journal 2009; 4(1);
10. Hartmann In: Hale & Hartmann’s Textbook of Human breastfeeding. 2007: 3-16;
11. Coppa et al. (2006) Digestive and Liver Disease, 38, S291-S294;
12. Newburg et al. (2000) Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 30(2), 131-133;
13. German et al. (2008) German (2008) Nestlé Nutr Workshop Ser Pediatr Program, vol 62, pp 205-222 Gluckman PD, H. M. (2008) N Engl J Med, 359, 61–73.;
14. Field et al. (2005) The Journal of nutrition, 135(1), 1-4;
15. Blewett et al. (2008) Advances in food and nutrition research, 54, 45-80. Hunt et al. 2011. Plos ONE: 21313; 16. Martin et al. 2003. The Journal of pediatrics, 143(6), 754-758; 17. Martin et al. 2009. Applied and environmental microbiology, 75(4), 965-969