- nutriciamed
- 0 Comments
Primele 1000 de zile au un rol major în susținerea dezvoltării sistemului imunitar la nivel digestiv
Dezvoltarea microbiotei intestinale în această perioadă influențează direct maturarea sistemului imunitar
Intestinul este cel mai mare organ imunitar
Intestinul joacă un rol cheie în dezvoltarea și menţinerea echilibrului imun. Există o comunicare bidirecțională între flora intestinală și sistemul imunitar.
Interacțiunile bacteriene sunt unul dintre cei mai importanți factori necesari pentru maturizarea intestinului.
Un sistem imunitar antrenat înseamnă un răspuns imun adecvat
Un sistem imunitar antrenat se referă la un sistem imunitar rezistent, cu o capacitate de a se adapta provocărilor prin stabilirea, menţinerea și reglarea unui răspuns imun adecvat.
Beneficiile unui sistem imunitar antrenat
Nutriția contribuie la construirea unui sistem imunitar antrenat
Dezechilibrul microbiotei intestinale este asociat cu răspunsuri imunitare inadecvate, cum ar fi bolile alergice, inflamaţia (cronică) și dezvoltarea BCN (boli cronice netransmisibile). Pe de altă parte, microbiota intestinală sănătoasă este asociată cu o stare de sănătate mai bună mai târziu în viaţă, o incidenţă mai mică a BCN, precum și un risc mai scăzut de alergii.
Pre-, pro-, simbioticele contribuie la antrenarea sistemului imunitar
Bibliografie
1. Furness et al. Am J Physiol, 1999. 277(5 Pt 1): p. G922-8, Oozeer et al. Br J Nutr. 2010;103:1539–1544;
2. Wopereis et al. Pediatr Allergy Immunol. 2014;25:428–438;
3. McDermott and Huffnagle Immunology. 2013;142:24–31;
4. Martin et al. Benef Microbes. 2010;1:367–382;
5. Tremaroli and Backhed Nature. 2012;489:242–9;
6. Sackesen C, et al. Curr Opin Allergy Clin Immunol, 2011;11(3): 243-48;
7. Prescott, SL. J Allergy Clin Immunol, 2013;131(1): 23-30;
8. Calder PC and S Kew. Br J Nutr, 2002;88(S2):S165-S176;
9. Dietert, RR. Dev Reprod Toxicol, 2014;101(4): 333-40;
10. Abrahamsson TR, et al. J Allergy Clin Immunol, 2012;129(2):434-40. e2;
11. West CE, et al. J Allergy Clin Immunol. 2015;135:3-13;
12. Lozupone CA, et al. Nature, 2012; 489(7415): 220-30;
13. Lehmann S, et al. PloS one, 2015;10(7);pe0132304;
14. Druart, C, et al. Adv Nutr, 2014;5(5):624S-33S;
15. Wopereis H, et al. Pediatr Allergy Immunol, 2014;25(5): 428-38;
16. Rachid R and Chatila TA. Curr Opin Pediatr, 2016;28(6):748-53;
17. Muir AB, et al. Allergy, 2016;71(9):1256-63;
18. Rigo J, et al. Ciencia pediátrika, 2001;21(10):390-96;
19. Moro G, et al. J Pediatr Gastro Nutr, 2002;34(3):291-95;
20. Schmelzle, H, et al. 2003;36(3): 343-51;
21. Rinne MM, et al. FEMS Immunol Med Microbiol, 2005;43(1): 59-65;
22. Haarman M and Knol J. Appl Environ Microbiol, 2005;71(5):2318-24;
23. Wopereis H SK, et al. J Allergy Clin Immunol, 2017. Accepted for publication;
24. Moro G, et al. Arch Dis Child, 2006;91: 814-19;
25. Arslanoglu S, et al. J Nutr, 2008;138(6):1091-95;
26. Scholtens PA, et al. J Nutr, 2008;138(6): 1141-47;
27. Bruzzese E, et al. Dig Liv Dis, 2006;38:S283-87;
28. Boyle R, et al. Allergy, 2016;71: 701-10;
29. Boyle R, et al. Clin Transl Allergy, 2015;5(S3): 30;
30. Abrahamse-Berkeveld, M, et al. J Nutr Sci, 2016;5(e42): 1-13;
31. Chatchatee P, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2014;58(4):428-37;
32. Chien CM, et al. Julius Study, jENS. 2015. Budapest.