Rolul formulelor de lapte în prevenția primară a alergiilor la sugarii care nu sunt alăptați și care prezintă risc de a dezvolta alergii – Recomandări ale unui grup multidisciplinar de experți
Nutrients, septembrie 2022
Un grup de experți în nutriție, gastroenterologie, alergologie pediatrică și neonatologie și-au unit forțele pentru a discuta rolul formulelor în prevenția primară a alergiilor la sugarii pentru care alăptarea nu este posibilă și care sunt expuși riscului de a dezvolta alergii. Subiectele discutate au inclus evaluarea riscului, impactul microbiotei în modularea toleranței imunologice și valoarea adăugată a anumitor caracteristici ale unei formulei, și anume integritatea proteinei (proteine hidrolizate vs proteine intacte), plus suplimentarea cu pre-, pro- sau simbiotice. Articolul descrie cele mai recente dovezi despre fiecare dintre punctele menționate, precum și o serie de recomandări făcute de experți, utile în consilierea părinților privind alegerea unei formule pentru sugarii cu risc de alergie. În general, experții au evidențiat faptul că istoricul familial și factorii care favorizează disbioza (nașterea prin cezariană și utilizarea antibioticelor) reprezintă doi dintre cei mai importanți factori de risc în dezvoltarea alergiei. Mai mult, în conformitate cu ghidurile internaționale, grupul a susținut că formula cu proteine intacte ar trebui să fie oferită tuturor sugarilor sănătoși care nu sunt alăptați, indiferent de riscul lor de alergie (cu excepția alimentației cu formule pe termen scurt a sugarilor alăptați în prima săptămână de viață). De asemenea, experții au convenit că utilizarea formulelor cu pre-, pro- sau simbiotice trebuie luată în considerare la sugarii cu risc de a dezvolta alergii.
Aflați mai multe accesând link-ul: Nutrients