Nutriția pacientului oncologic

Creșterea incidenței cancerului


Un diagnostic de cancer este un eveniment care schimbă viața atât pentru pacienți, cât și pentru cei din jurul lor. Din mai multe motive, incidența cancerului este de așteptat să crească în următorii ani. Îmbătrânirea populației, urbanizarea, scăderea exercițiilor fizice, obezitatea și fumatul contribuie la creșterea numărului cancerelor.

17 milioane de cazuri noi de cancer în 20181. Malnutriția afectează până la 80% dintre pacienții cu cancer2.

De ce pacienții cu cancer pierd în greutate?


Una dintre cele mai frecvente modificări fizice cu care se confruntă pacienții cu cancer este pierderea în greutate; de fapt, acesta poate fi unul dintre primele semne că ceva este în neregulă. Statisticile arată ca unul din trei pacienți pierd în greutate la un moment dat în timpul bolii lor3. Există un cumul de cauze pentru acest lucru, inclusiv aportul alimentar redus din cauza lipsei poftei de mâncare, greață sau probleme de înghițire, precum și modificări metabolice cauzate de boala în sine și/sau de tratamentul acesteia.

Legătura dintre subnutriție și recuperare (”rezultate clinice”) este bine stabilită. De exemplu, un indice de masă corporală (IMC) mai mic poate reduce eficacitatea tratamentului cancerului, ceea ce duce la rate mai mari de readmisie spital și, adesea, la o calitate mai scăzută a vieții.

Rolul Nutricia în oncologie


Nutricia activează în domeniul oncologiei pentru a face o diferență pozitivă și dovedită, sprijinind pacienții, îngrijitorii și organizațiile care sunt implicate în lupta cu cancerul, astfel contribuind la îmbunătățirea calității vieților pacienților.

În acest proces, Nutricia colaborează cu societăți precum ESSO (European Society for Surgical Oncology), ESMO (The European Society for Medical Oncology), ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition), precum și cu spitalele și pacienții diagnosticați cu cancer.



1. Cancer Research UK 071219.
2. LavianoA et al. Nutrition 1996;12: p.358-71.
3. Pressoir et al, 2010 Br J Cancer. 16;102(6):966-71
4. AS Ahmad, et al. Br J Cancer, 2015;112(5): 943–7.
5. Ryan et al. Proc Nutr Soc, 2016;75(2)199-211.
6. Ryan et al. Proc Nutr Soc. 2016;75(2):199-211.
7. Fearon K et al. Lancet Oncol, 2011;12(5):489-95.
8. Capuano G, et al. Head Neck 2008;30:503-8.
9. Andreyev HJ, et al. Eur J Cancer, 1998;34:503-9.
10. Rickard KA, et al. Cancer 1983;52:587-98.
11. Andreyev HJ et al. Eur J Cancer. 1998;34(4)p.503-9.
12. Prado CM, et al. Cancer Chemother Pharmacol, 2011; 67(1): p.93-101.
13. Fearon KC. Eur J Cancer 2008;44(8): p.1124-32.
14. Burden ST, et al. J Cachexia Sarcopenia Muscle, 2017.
15. Baldwin et al. J Natl Cancer Inst, 2012;104(5):371-385.
16. Kabata P, et al. Support Cancer Care, 2015 ;23(2) :365-70.

Intră în Clubul Nutricia

EȘTI CADRU MEDICAL?

Acest website conține informații care se adresează numai cadrelor medicale.


SUNT NU SUNT