Eșec de creștere

Creșterea inadecvată cauzată de malnutriția asociată unei boli


Creșterea și dezvoltarea optimă în copilărie sunt esențiale pentru sănătatea și bunăstarea pe termen lung. Există o serie de motive pentru care unii copii pot avea dificultăți de creștere. Creșterea inadecvată poate apărea la copiii care au o boală sau o afecțiune concomitentă, cum ar fi paralizie cerebrală, o boală cardiacă congenitală (BCC), fibroză chistică, boală hepatică sau cancer; o creștere deficitară poate avea efecte negative asupra evoluției stării de sănătate a pacientului pe termen scurt și lung.

Creșterea normală a copiilor începe cu satisfacerea nevoilor lor nutriționale8,9.

De exemplu, este bine documentat faptul că sugarii și copiii cu BCC care au greutate redusă pre-operator, au o evoluție chirurgicală nefavorabilă sau suferă amânarea intervențiilor chirurgicale esențiale1-3. Indiferent dacă este asociată unei boli sau nu, întârzierea creșterii în greutate este asociată cu consecințe pe termen lung, inclusiv talie mică patologică (stagnarea creșterii, "stunting") și modificări permanente în dezvoltarea și funcționarea creierului, care pot duce la tulburări cognitive și comportamentale4-7. Toate acestea justifică nevoia sprijinului nutritiv specializat.

Rolul nutriției


Oricare este cauza creșterii deficitare, furnizarea unei alimentații adecvate este esențială. Probleme cum sunt cele gastrointestinale, recuperare precară după boală, risc crescut de infecții și spitalizările prelungite au fost asociate cu nutriția inadecvată9,10.

Prin urmare, screeningul nutrițional și monitorizarea creșterii sunt importante pentru identificarea cât mai curând posibil a copiilor cu deficit de creștere și asigurarea terapiei nutriționale adecvate, adaptată nevoilor lor specifice, care va le va permite să crească și să se dezvolte optim9,10.

Importanța recunoașterii problemelor de hrănire la copiii cu paralizie cerebrală

Copiii cu paralizie cerebrală au adesea dificultăți cu alimentarea și cu înghițirea. Acestea pot avea consecințe asupra creșterii și dezvoltării, copiii putând să devină subponderali și subnutriți11,12. Instrumentele de screening pentru alimentatie și nutriție13 pot ajuta părinții să detecteze rapid și ușor riscul de subnutriție, astfel încât să știe când să ceara sfatul medicului.

Rolul Nutricia în malnutriția asociată bolii


Credem că fiecare copil ar trebui să aibă posibilitatea să crească, să se dezvolte și să prospere pentru a-și atinge potențialul maxim, motiv pentru care, de peste 30 de ani, dezvoltăm produse speciale pentru copiii cu creștere deficitară. Gama Nutricia de nutriție specializată A.S.M.S. (Alimente destinate unor Scopuri Medicale Speciale) se adresează pacienților de la cele mai mici vârste, până la adolescență.

Suntem parteneri cu profesioniști din domeniul sănătății și alți experți pentru a ajuta la gestionarea copiilor cu o gamă largă de afecțiuni medicale, pentru a asigura creșterea și dezvoltarea optime. Scopul nostru este de a îmbunătăți evoluția pe termen lung a stării de sănătate, prin oferirea unei game și unei largi varietăți de produse pentru nutriție medicală și opțiuni de alimentare prin sondă, precum și tuburi / pompe pentru nutriție enterală.



1. Curzon et al 2008;
2. Kogon et al 2008;
3. Wallace et al 2011;
4. Chang et al 2016;
5. El-Sherif et al 2012;
6. Galler et al 2012;
7. https://www.who.int/nutrition Jan 2020;
8. Beer et al. Nutr Clin Practice 2015;30:609-624;
9. Hecht et at. Clin Nutr 2013:34:53-59;
10. Huysentruyt et al. Nutrition 2013;29 1356-1361.

Intră în Clubul Nutricia

EȘTI CADRU MEDICAL?

Acest website conține informații care se adresează numai cadrelor medicale.


SUNT NU SUNT