Malnutriția asociată bolii și fragilitate

O lume care îmbătrânește


Există în prezent, în lume, mai multe persoane cu vârste peste 65 de ani, decât sub 5 ani, o situație fără precedent în istoria omenirii. Aceasta se încadrează într-o tendința de schimbare a raportului dintre persoanele în vârstă și tineri, datorită fenomenului de scădere a ratei natalității, concomitent cu progresele medicale și tehnologice, împreună cu îmbunătățiri fundamentale în igienă și nutriție.

Cu toate acestea, deși o creștere a speranței de viață este un lucru îmbucurător, durata vieții sănătoase nu a ținut pasul cu longevitatea. Pe lângă pericolele reprezentate de afecțiuni binecunoscute, precum bolile cardiovasculare și diabetul zaharat, creșterea longevității aduce noi riscuri prim-plan. Unele condiții asociate îmbătrânirii, cum este fragilitatea fizică, progresează treptat, în moduri care pot fi dificil de identificat – privându-i, în timp, pe cei afectați, de mobilitatea, independența, demnitatea și bucuria lor de a trăi. Aceste condiții nu trebuie să fie o parte inevitabilă a îmbătrânirii, dar vârsta crește riscul de dezvoltare a lor.

La nivel global, în 2018 au existat 1,66 milioane de fracturi de șold. Se estimează că aceasta valoare va crește până la 6 milioane pe an, până în 20501.

Malnutriția asociată bolii poate duce la pierderea de masă musculară, ceea ce reduce puterea corpului și viteza de mers pe jos. Acesta stare, cunoscută sub numele de "fragilitate" sau "fragilitate fizică", reduce la rândul ei nivelul general de activitate și de energie al pacientului. Cercul vicios al energiei reduse care duce la mai multe restricții asupra activității fizice poate cauza în cele din urmă o pierdere a independenței. Pacienții fragili au nevoie de asistență medicală suplimentară pentru a se reduce riscul ca aceștia să devină dependenți de alții și pentru a le permite să rămână cât mai independenți, pe o perioadă cât mai lungă.

Rolul nutriției în fragilitate și malnutriția asociată bolii


Pacienții intră de obicei într-o spirală de declin în care alimentația inadecvată duce la slăbiciune musculară, creșterea fragilității și riscul de accidentări (căderi, etc.) și handicap.

Fragilitatea este o afecțiune care afectează atât creierul și corpul, și care-i poate lăsa pe pacienții mai vârstnici într-o stare vulnerabilă, atât imediat, cât și în viitor. Cu rezervele de putere și energie diminuate, pacienții fragili au adesea o rezistență scăzută chiar și la boli considerate în mod normal ușoare, ceea ce înseamnă că o afecțiune de ex a tractului urinar poate duce la un risc mai mare de debut a incapacitatii fizice sau chiar instituționalizare.

Condițiile asociate îmbătrânirii, precum pierderea în greutate, scăderea masei musculare (sarcopenia) și fragilitatea, sunt adesea privite ca o parte inevitabilă a avansării în vârstă - nu sunt asociate cu aportul nutritiv al unui pacient. De fapt, pe măsură ce îmbătrânim, nutriția devine un factor și mai important în ceea ce privește influența sa asupra capacității funcționale.
Cercetările sugerează că intervenția nutrițională cu produse de nutriție medicală ca parte a unei strategii medicale comprehensive este eficientă în sprijinirea pacienților să se reîncadreze pe o traiectorie de îmbătrânire sănătoasă.

Produsele Nutricia destinate gestionării nutriționale a bolilor și afecțiunilor medicale asociate sunt clasificate ca alimentele destinate unor scopuri medicale speciale și, prin urmare, trebuie utilizate sub supraveghere medicală.



1. NHS, UK, Comprehensive model of personalised care. July 11, 2020.
2. Schattner A. QJM, 2018;111:765-767.

Intră în Clubul Nutricia

EȘTI CADRU MEDICAL?

Acest website conține informații care se adresează numai cadrelor medicale.


SUNT NU SUNT