În ciuda cercetărilor ample, cauza colicilor este nedefinită și este probabil să fie multifactorială. Următorii factori pot contribui la apariția acestora:
Intestinul imatur:
Intestinul imatur s-au dovedit a fi mai permeabil8 și poate permite moleculelor mari, cum ar fi proteinele din lapte de vacă și / sau lactoza, să treacă și să fie absorbite, mai degrabă decât descompuse9. Dacă lactoza prezentă în lapte (laptele matern sau formula) nu poate fi digerată din cauza lipsei enzimei lactază, aceasta poate fermenta provocând balonarea și flatulență care caracterizează colicile.
De asemenea, este posibil să existe o legătură între hormonii intestinali implicați în reglarea motilității intestinale și colicile infantile, deoarece nivelurile ridicate de motilină și grelină, hormoni secretați de celulele din intestinul subțire, pot contribui la hiperperistaltismul intestinal și la crampele abdominale frecvent asociate colicilor10.
Un intestin imatur poate fi, de asemenea, asociat cu boala de reflux gastro-esofagian. Deși simptomele pot părea similare, cele două nu trebuie confundate.
Gazele intestinale:
Pe lângă fermentarea lactozei nedigerate, există și alte motive pentru care gazul intestinal se poate acumula, provocând distensie abdominală și spasm intestinal11-12.
Poate că cea mai evidentă dintre acestea este ingestia de aer în exces în timpul hrănirii sau eructația inadecvată, inhibând apoi eliberarea aerului înghițit. Cu toate acestea, noi cercetări sugerează, de asemenea, că ar putea exista alte motive fiziopatologice in producerea gazelor, cum ar fi diferențele în microbiota intestinală a bebelușilor cu colici.
Microbiota intestinală:
Cercetările indică din ce în ce mai multe diferențe cheie în microbiota intestinală a bebelușilor cu colici. De exemplu, ele par să aibă niveluri mai ridicate de bacterii coliforme care formează gaze, (de exemplu, Escherichia colli13) și un număr mai mic de lactobacili intestinali14-15. Mai recent, s-a constatat că Klebsiella este prezentă în mod disproporționat în intestinele copiilor cu colici (hrăniți la sân sau cu formulă) și aceste microorganisme pot fi responsabile pentru o reacție inflamatorie comparabilă cu cea a bolii inflamatorii intestinale16. Prin urmare, colicile pot fi un precursor al altor afecțiuni gastro-intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, boala celiacă și gastroenteropatiile alergice, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.
Alergie alimentară:
Există dovezi din ce în ce mai mari că proteinele din laptele de vacă joacă un rol important în patogeneza colicilor infantile17-18. Dacă se suspectează alergia la proteinele din laptele de vacă (APLV), diagnosticul trebuie confirmat cu promptitudine, deoarece, în cazuri foarte severe, poate duce la șoc anafilactic dacă nu este tratat.
Scăderea contractilității vezicii biliare:
Există dovezi care sugerează că hipocontractibilitatea vezicii biliare a sugarilor cu colici poate fi cauzată de o perturbare a secreției de colecistochinină19.
Expunerea la fum de țigară:
Prevalența colicilor este aproximativ de două ori mai mare la sugarii ale caror mame fumează18 și poate fi atribuită nivelurilor ridicate de motilină care duc la spasm intestinal20-21.
Comportamentul părinților:
Factorii psihologici negativi prezenți la părinți, cum ar fi anxietatea și stresul, au fost asociați cu o incidență crescută a colicilor, iar suprastimularea copilului și agitația par să înrăutățească problema23-25.
Părinții copiilor cu simptome de colici vor căuta o ameliorare imediată a simptomelor, precum și sfaturi cu privire la modul de remediere a problemei.
Conform recomandărilor de tratament din ghidul
NICE Clinical Knowledge Summary (actualizat în noiembrie 2014)
26.
Cea mai utilă intervenție este consilierea părinților și asigurarea că aceste colici infantile se vor rezolva.
Luați în considerare un tratament medicamentos numai dacă părinții se simt în imposibilitatea de a face față în ciuda sfaturilor și a asigurării ca aceste colici se vor autolimita.
Opțiunile pentru tratamentele medicale sunt:
- Administrarea timp de 1 săptămână de picături de simeticonă
- Administrarea timp de 1 săptămână de picături de lactază
- Continuați tratamentul numai dacă există un răspuns (cum ar fi durata plânsului se scurtează). Dacă nu există un răspuns la un tratament medical, vă recomandăm să încercați altul.
Având în vedere numărul tot mai mare de dovezi care sugerează diferențe în fiziopatologia gastrointestinală a bebelușilor cu colici, soluțiile nutriționale pot fi o abordare utilă.
Deși nu este menționat în actuala recomandare de tratament sugerată de NICE CKS, există tot mai multe recomandari pentru includerea pre / probioticelor în dieta unui sugar27-31. Având în vedere că acestea pot ajuta la abordarea anumitor dezechilibre ale microbiotei intestinale asociate adesea cu colicile, este rezonabil să sugerăm că acestea pot fi luate în considerare pentru a fi incluse în recomandările viitoare.
Abordarea tulburărilor gastrointestinale
Pentru a ajuta la combaterea problemelor asociate unui sistem digestiv imatur și diferențelor în microbiota intestinală a bebelușilor, sunt adesea administrate picături de simeticonă și / sau lactază (în ciuda lipsei de dovezi care să susțină aceasta recomandare). Cu toate acestea, anumite probiotice se pot dovedi mai eficiente, deoarece, de exemplu, Lactobacillus reuteri, atunci când este administrat într-o formă suplimentară, s-a dovedit ca ajuta la schimbarea echilibrului ecologic intestinal transformându-l de la potențial dăunător la benefic, ameliorând tulburările gastro-intestinale asociate 27-28. De exemplu, atunci când bebelușilor alăptați li s-au administrat picături fie de probiotic, fie de simeticonă o dată pe zi, 95% dintre bebelușii care au luat probioticul au plâns mai puțin după 28 de zile, comparativ cu doar 7% dintre copiii care au luat simeticonă29.
Abordarea posibilelor reacții alergice
Deoarece colicile nu au cauze alergice, este important să o liniștiți pe mamă că bebelușul va putea tolera lactatele în viitor și că aceasta este doar o fază tranzitorie.
Abordarea tulburărilor gastrointestinale
Ca și în cazul bebelușilor alăptați, prima linie de intervenție pentru bebelușii hrăniți cu biberonul a fost în mod tradițional administrarea simeticonei sau adăugarea de picături de lactază în hrană cu o jumătate de oră înainte de administrare.
În plus, cercetările au arătat că adăugarea oligozaharidelor prebiotice (OS prebiotic) la formulele de lapte pentru sugari s-a dovedit a fi deosebit de benefică pentru toți copiii hrăniți cu formule oligozaharide32,33. Bebelușii hrăniți cu o formulă care conțin un amestec de SO prebiotic în primele 6 luni de viață au prezentat o incidență semnificativ redusă de simptome alergice, infecții și necesitatea de antibiotice în următorii 2 ani34. Acest lucru se poate datora faptului că administrarea de prebiotic contribuie prin scăderea prezenței agenților patogeni în flora intestinală și creșterea bacteriilor prietenoase, cum ar fi Bifidobacterii și Lactobacilli35-37 și, prin urmare, poate fi benefic pentru bebelușii cu colici la care flora intestinală a fost unul din factori contributivi. Acumularea de gaze intestinale poate fi, de asemenea, o cauză a durerilor abdominale. Într-un studiu, o formulă cu mai puțină lactoză a redus gazele eliberate prin fermentația colonică, contribuind teoretic la reducerea excesului de gaze din colon38.
Abordarea posibilelor sensibilități dietetice
Cu excepția cazului în care există dovezi de APLV severă, a intoleranței multiple la proteinele alimentare sau a altor afecțiuni în care se recomandă o dietă elementară, formula cu alergenicitate redusă poate fi luată în considerare pentru a ajuta la abordarea simptomelor colicilor.
Aceste formule sunt derivate din zer sau cazeină și sunt parțial sau extensiv hidrolizate, adică proteinele au fost parțial sau extensiv descompuse în peptide mai mici pentru a îmbunătăți digestia și a reduce alergenicitatea.
Dovezile clinice care susțin utilizarea formulei parțial hidrolizate în tratamentul colicilor sunt in creștere5,39. Într-un studiu cu 175 de sugari repartizați aleatoriu în 4 grupuri diferite de intervenție (masaj, soluție de zaharoză, ceai de plante și formulă hidrolizată) cea mai mare reducere a plânsului semnificativă statistic a fost raportată în grupul cu formulă hidrolizată40.
Formulele extensiv hidrolizate sunt uneori denumite formule hipoalergenice deoarece există tendința să fie prescrise pentru APLV, intoleranțe alimentare multiple și malabsorbție. De asemenea, există dovezi (prezentate mai jos) care sugerează că bebelușii care nu au fost diagnosticați cu o alergie, dar care oricum suferă de disconfort digestiv și au ca si simptome colicile ,ar putea beneficia de formula parțial hidrolizată40-42 pe bază de hidrolizare parțială, deoarece este, în general, mai ușor de digerat decât formulă obisnuită pentru sugari datorită proteinei descompuse (parțial hidrolizate).