Alergia la proteinele laptelui de vacă


Acest capitol oferă o privire de ansamblu asupra alergiei la proteinele din laptele de vacă. Veți găsi informații despre managementul ALPV: evaluare, diagnostic, soluții nutriționale în conformitate cu ghidurile actuale.

Prezentare generală


Viața copiilor care suferă de alergii, precum și a întregii familii este adesea grav afectată de ALPV.

ALPV este o reacție mediată imun la proteinele din laptele de vacă și este una dintre cele mai frecvente alergii alimentare care afectează 2-5%(1) dintre sugari. Majoritatea cazurilor de ALPV sunt prezente în copilărie, însă majoritatea copiilor vor ieși din alergie până la vârsta de 5-6 ani.

Diagnostic și management


Un diagnostic clar pentru alergia la proteinele din lapte de vacă este adesea dificil de realizat în practică, deoarece mulți sugari vor prezenta adesea două sau mai multe simptome frecvent întâlnite în copilărie.

Cele mai frecvente simptome sunt de origine dermatologică, gastro-intestinală și respiratorie.

Manifestari comune de alergie la proteinele din lapte de vacă la sugari și copii mici:(2)


Piele(3,5) Tub digestiv(3-5) Tract respirator(4,5) Alte simptome(5)

• Dermatită atopică
• Urticarie
• Tumefierea buzelor și a pleoapelor (angioedem)

• Dificultăți la înghițire
• Regurgitații frecvente
• Colici
• Vărsături
• Refuzul hranei

• Diaree
• Constipație
• Sângerări oculte
• Încetinirea dezvoltării normale
• Anemie prin deficit de fier

• Secreții nazale
• Wheezing
• Tuse cronică (non-infecțioasă)

• Anafilaxie
• Simptome ce mimează șocul, cu acidoză metabolică severă, vărsături și diaree (sindrom enterocolitic)1. Fiocchi A, Brozek J, Schünemann H, et al. WAO J 2010;3:57-161
2. Koletzko et al, 2012
3. Meyer R, Schwarz, C & Shah, N. Current Allergy & Clinical Immunology 2012;25(1):10-17.
4. Høst A. Ann Allergy Asthma Immunol 2002;89 (6 suppl 1):33-37.
5. Koletzko S, Niggemann B, Arato A, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2012; 55(2):221-229.
6. Sladkevicius E, Nagy E, Lack G et al. Resource implications and budget impact of managing cow milk allergy in the UK. J Med Econ 2010;13(1):119-28.

Complexitatea simptomelor poate întârzia diagnosticul. Diagnosticul întârziat prelungește suferința pentru sugari și părinții lor și are potențialul de a avea un impact negativ asupra creșterii și dezvoltării sugarilor.

Obiectivul inițial al managementului alergiei la proteinele din laptele de vacă este diagnosticul prompt și precis, eliminarea proteinelor din laptele de vacă din dietă, asigurând în același timp cerințele nutriționale ale sugarului / copilului, utilizând formule de lapte adecvate și modificări dietetice.

Evaluarea APLV

Diagnostic

Management

NICE a elaborat un ghid (CG 116) pentru a ajuta la diagnosticul și evaluarea alergiilor alimentare la copii și adulți tineri. Primii pași sunt recunoașterea inițială a simptomelor, diagnosticarea și evaluarea istoricului axat pe alergie. Ghidul include o serie de algoritmi, care au fost reproduși cu permisiunea NICE pentru utilizarea pe acest site web.

1. Recunoasterea APLV

Luați în considerare alergia alimentară la un copil sau un tânăr care:
- are unul sau mai multe semne și simptome ale unei posibile alergii alimentare (acordați o atenție deosebită simptomelor persistente care implică diferite sisteme de organe) sau
- a avut tratament pentru eczeme atopice, boala de reflux gastro-esofagian sau simptome gastro-intestinale cronice (inclusiv constipație cronică), dar simptomele acestora nu au răspuns adecvat la tratament.

2. Anamneză și diagnostic

Un profesionist din domeniul sănătății cu competențele adecvate (medicul de familie sau alt profesionist din domeniul sănătății) ar trebui să facă o anamneză clinică axată pe alergie, adaptată la simptomele prezentate și vârsta copilului.

Istoricul clinic ar trebui să includă:
- orice antecedente personale de boală atopică (astm, eczeme sau rinită alergică)
- orice antecedente individuale și familiale de boală atopică (astm, eczemă sau rinită alergică) sau alergie alimentară la părinți sau frați
- detalii despre orice alimente care sunt evitate și de ce
- o evaluare a prezentării simptomelor și a altor simptome care pot fi asociate cu alergia alimentară:
    •vârsta la care au debutat
    •durata, severitatea și frecvența simptomelor
    •cand apar aceste reacții (de exemplu, la școală sau acasă)
    •reproductibilitatea simptomelor la expunere repetată (ce mâncare și câtă expunere la aceasta provoacă o reacție)
- factori culturali și religioși care afectează dieta copilului și care pot fi incriminați în alergia alimentară
- care este alergenul suspect
- istoricul de alimentație al copilului, inclusiv vârsta înțărcării și dacă au fost alăptați sau hrăniți cu formula (dacă copilul este în prezent alăptat, luați în considerare dieta mamei)
- detalii despre tratamentul anterior, inclusiv medicamente, pentru simptomele prezentate și răspunsul la acesta
- orice răspuns la eliminarea și reintroducerea alimentelor
- examinare fizică

Pe baza istoricului clinic, examinați fizic copilul, acordând o atenție deosebită:
- dezvoltarii și semnelor fizice ale malnutriției
- semnelor care indică comorbidități legate de alergie (eczeme atopice, astm și rinită alergică)

3. Luați în considerare trimiterea la medicul specialist

Daca copilul sau tânărul:
- are creștere incetinită plus unul sau mai multe dintre simptomele gastro-intestinale (descrise în semnele și simptomele unei posibile alergii alimentare)
- nu a răspuns la o dietă de eliminare a unui singur alergen
- a avut una sau mai multe reacții acute sistemice
- a avut una sau mai multe reacții întârziate severe
- alergie alimentară (IgE- mediată) confirmată și astm concomitent
- eczemă atopică semnificativă în care alergii alimentare multiple sau cu reactivitate încrucișată sunt suspectate de către părinte sau persoana care il are in ingrijire

Există:
- suspiciune parentală persistentă de alergie alimentară (în special la copii sau tineri cu simptome greu de încadrat) în ciuda lipsei istoricului de alergie
- suspiciune clinică de alergie alimentară de IgE- mediată, dar rezultatele testelor alergice sunt negative
- suspiciune clinică de alergii alimentare multiple
Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (National Institute for Health and Care Excellence , NICE 2011) Adaptat din CG 116 Alergie alimentară la copii și tineri. Diagnosticul și evaluarea alergiilor alimentare la copii și tineri în îngrijirea primară și în cadrul comunității. Londra: NICE. Disponibil de pe http://www.nice.org.uk/CG116 Reprodus cu permisiunea NICE.

ALPV pot fi IgE mediate (reactiile apar în decurs de minute pana la 2 ore) sau non-IgE- mediate (cu un răspuns întârziat, cronic). Ghidul NICE ajută la determinarea tipului de alergie și prezintă testele care ar trebui utilizate pentru confirmarea diagnosticului.

Odată suspectată o alergie, recomandarea NICE este să fie încercată o dietă de eliminare timp de 2 până la 6 săptămâni. Alergenul trebuie apoi reintrodus pentru a confirma diagnosticul. NICE recomandă, de asemenea, să se apeleze la sfatul unui dietetician/nutitionist cu competențe adecvate.

Algoritmii găsiți mai jos au fost reprodusi cu permisiunea NICE.

Odată confirmat diagnosticul de ALPV, inclusiv tipul de alergie (IgE sau non IgE mediată), se poate stabili un plan de tratament.
ALPV este gestionat prin excluderea din dietă a proteinelor din laptele de vacă.

Alăptarea este întotdeauna modalitatea preferată de a hrăni un sugar. Dacă un sugar este alăptat, mama trebuie să urmeze o dietă de excludere cu sprijinul medicului pentru a se asigura că dieta maternă este adecvată. Se recomandă suplimente de calciu și vitamina D.

Pentru copiii hrăniți cu formulă se va recomanda după caz o formulă hipoalergenică de înlocuire fie hidrolizată extensiv, fie o formulă pe bază de aminoacizi.

Există anumite cazuri specifice în care este indicată utilizarea unei formule de aminoacizi.

Concluzie:


Deși intoleranța la lactoză și alergia la proteinele din laptele de vacă pot avea unele simptome similare, cauzele lor sunt foarte diferite. Înțelegând diferențele dintre intoleranță la alimente și alergie și fiind conștienți de simptomele specifice alergia la proteinele din laptele de vacă, profesioniștii din domeniul sănătății pot fi mai bine pregătiți pentru a diagnostica și trata aceste afecțiuni mai țintit.1. Johansson S et al. J Allergy Clin Immunol 2004; 113(5):832-36.
2. Skypala I, Venter C (eds). Food Hypersensitivity. Oxford: Wiley-Blackwell, 2009.
3. Wright T, Meyer R. Milk and eggs. In: Skypala I, Venter C (eds). Food Hypersensitivity. Oxford: Wiley-Blackwell, 2009. P.117-35.
4. Heyman MB. Pediatrics 2006;118(3):1279-86.
5. Hill DJ et al. J Pediatr 1986;109:270-6.
6. European Food Safety Authority Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. EFSA Journal 2010;8(9):1777.
7. NHS Choices. Lactose intolerance [Online]. 2011. Available at: http://www.nhs.uk/conditions/Lactose-intolerance/Pages/Introduction.aspx [Accessed: April 2013].
8. Bahna SL. Ann Allergy Asthma Immunol 2002;89(Suppl):56-60.
9. NICE. CG116 Food allergy in children and young people: full guideline. London: NICE, 2011.
10. NICE. Clinical Knowledge Summary. Cows’ Milk Protein Allergy in Children. 2015. Available from https://cks.nice.org.uk/cows-milk-protein-allergy-in-children#!topicsummary (accessed Nov 2016)

Soluții nutriționale


Aptamil® Pepti SYNEO - singura formulă cu proteine extensiv hidrolizate și SYNEO, complex simbiotic patentat, care echilibrează microbiota intestinală a sugarilor cu APLV


află mai multe

Intră în Clubul Nutricia

EȘTI CADRU MEDICAL?

Acest website conține informații care se adresează numai cadrelor medicale.


SUNT NU SUNT