Un accident vascular cerebral este un eveniment traumatizant atât pentru pacient cât și pentru familia sa. Cauzate de întreruperea irigării cu sânge a unei părți a creierului, de către un cheag de sânge (cel mai frecvent) sau de ruperea unui vas de sânge, accidentele vasculare cerebrale pot duce la probleme de mobilitate și echilibru, precum și o dificultate de înghițire cunoscută sub numele de "disfagie"2,3.
Conform OMS, 15 milioane de oameni suferă, la nivel global, de un accident vascular cerebral în fiecare an. Până la 78% dintre acești pacienți au disfagie1. Disfagia, care apare la aproximativ jumătate din pacienții cu accident vascular cerebral, poate fi, de asemenea, un efect secundar al tratamentului unor forme de cancer, precum și a unor tulburări neurologice, precum demența, boala Parkinson sau scleroza multiplă.
Disfagia poate fi nu doar o condiție inconfortabilă și, uneori, dureroasă, dar, de asemenea, una potențial periculoasă, pacienții fiind expuși riscului de sufocare și de a dezvolta probleme pulmonare cum ar fi pneumonia de aspirație5.
Dificultățile de înghițire pot duce la creșterea anxietății la masă. Riscul ca băuturile sau alimentele să "alunece pe calea greșită" îi face pe pacienți să nu se mai poată bucura de mâncare sau băutură și să reducă aportul de lichide și mâncare, din cauza îngrijorării. Nivelurile de malnutriție și de deshidratare la pacienții cu accident vascular cerebral sunt ridicate și pot afecta procesul de recuperare6-11.
Este important ca pacienții cu accident vascular cerebral care prezintă un risc nutrițional să fie evaluați de un profesionist din domeniul sănătății calificat și, dacă este necesar, să dispună de un plan adecvat de management nutrițional pentru a îmbunătăți șansele de recuperare.
Un mod eficient și utilizat pe scară largă de gestionare a disfagiei este schimbarea consistenței și texturii alimentelor și băuturilor.
Acesta ajută persoanele cu dificultăți de înghițire să-și controleze mai ușor și mai sigur înghițirea, reducând în mod semnificativ șansa ca alimentele sau fluidele să ajungă în plămâni. Ca urmare, pacienții vor putea primi hrana de care au nevoie.
Dietele mai sigure, cu textură modificată, pot fi neatrăgătoare, deoarece alimentele trebuie amestecate până se obține o consistență specifică, înainte de a putea fi consumate.
De aceea, Nutricia colaborează cu profesioniști în arta culinară pentru a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu disfagie, prin crearea de rețete care nu sunt doar mai sigure și mai hrănitoare, dar și apetisante.
Referințe: