Alăptarea în cazul unei mame care este infectată cu SARS-COV-2/COVID-19
Ministerul Sănătății, prin cele două comisii de specialitate, de Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie, a elaborat o metodologie de abordare privind nașterea, preluarea, îngrijirea și asistența medicală a nou-născutului în cazul ma melor infectate cu noul coronavirus. Iată mai jos un pasaj din această metodologie:
”Deși recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) susțin posibilitatea alăptării la lehuzele infectate cu SARS-CoV-2/ COVID-19, având în vedere infrastructura secțiilor de obstetrică-ginecologie și neonatologie a maternităților din România, precum și amploarea pandemiei COVID-19 în România, se recomandă izolarea nou-născutului de mama infectată și hrănirea acestuia cu formulă de lapte. Recomandăm menținerea lactației prin stimulare (cu ajutorul unei pompe de muls); laptele astfel obținut se colectează, se depozitează și se dezafectează urmând circuitul obișnuit al deșeurilor infecțioase.”
Aceeași atitudine o are și Academia Americană de Pediatrie. Însă experții nu au ajuns încă la un consens datorită lipsei datelor relevante.
Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF subliniază importanța alăptării și beneficiile acesteia pentru sugar. Laptele matern oferă protecție împotriva a numeroase boli și constituie cea mai bună sursă de hrană pentru sugari. În contextul COVID-19, mamele care prezintă orice simptom și alăptează și care au contact piele pe piele cu nou-născutul trebuie să ia măsuri de precauție (purtarea unei măști, spălarea pe mâini înainte și după ce au contact cu nou-născutul și dezinfectarea suprafețelor pe care le-au atins), dar alăptarea trebuie inițiată în prima oră de la naștere.
Trebuie să aveți în vedere că oricare dintre aceste recomandări se poate schimba rapid, pe măsură ce se acumulează informații despre acest nou virus.
Dacă doriți să ajutați mama să primească consiliere pentru menținerea lactației puteți să le transmiteți informația de mai jos:
Asociația SAMAS pune la dispoziția mamelor afectate de COVID 19 numărul de telefon 0786 176 949 la care acestea pot suna pentru a primi consiliere gratuită pentru menținerea lactației și consiliere psihologică de la specialiști. Detalii despre campanie:
https://www.programsamas.ro/program-pentru-alaptare-in-siguranta-a-bebelusilor- nascuti-de-mame-cu-covid19/
Sursă:
- Ministerul Sănătății – https://sogr.ro/metodologia-privind-nasterea-la-gravidele-cu-infectie-suspicionata-confirmata-cu-sars-cov-2-covid-19- preluarea-ingrijirea-si-asistenta-medicala-a-nou-nascutului/
- Academia Americană de Pediatrie – https://downloads.aap.org-AAP-PDF-COVID-2019-20-Initial-20Newborn-20Guidance.pdf
- Organizația Mondială a Sănătății – http://www.emro.who.int/nutrition-nutrition-infocus-breastfeeding-advice-during-covid-19-outbreak
- UNICEF – https://www.unicef.org.uk-babyfriendly-covid-19/