Primul scaun al sugarului este o substanță neagră, gudronată, lipicioasă (meconiu). Dacă acesta nu este eliminat în primele 48 de ore de viață, solicitați sfatul medicului. La copii prematuri poate dura mai mult de 48 de ore.
La patru până la șase zile după naștere, scaunele de culoare verde închis, moi se schimbă în scaunul tipic de lapte
3 (galben, cremos, moale și curgător la sugarii alăptați / galben, lipicios și adesea cu un aspect neomogen la sugarii hrăniți cu formule).
Modul de mișcare a intestinului variază de la sugar la sugar, iar frecvența este afectată de dietă, aportul de lichide, vârstă și comportament.
NICE consideră că mai puțin de trei scaune complete pe săptămână sunt un potențial indicator de constipație la copiii cu vârsta sub un an (cu excepția celor alăptați exclusiv după vârsta de șase săptămâni)
1.
În general, la sugarii hrăniți cu formulă, dacă nu au avut scaun timp de patru zile și acesta este dur și uscat, acest lucru este considerat constipație. Este de remarcat faptul că un sugar alăptat exclusiv poate avea până la șase scaune pe zi în primele 28 de zile de viață.
Constipația la sugari poate apărea din mai multe motive:
Funcționale:
- schimbare a formulei de lapte (schimbare de etapă sau schimbare de marcă), aport inadecvat de lichide, tranziție de la lichide la solide (înțărcare)
- boală intercurentă, un dezechilibru de electroliți.
- Efectul secundar al medicamentelor(de ex. medicamente pentru reflux gastro-esofagian, sirop de tuse).
- Copiii mai mari pot să oprească voluntar / involuntar mișcările intestinului, de obicei după o experiență dureroasă a unui scaun dur.
- Rareori, otrăvirea cu plumb / abuzul sexual.
Congenitale / medicale:
- Anomaliile congenitale, de exemplu: stenoza anală (anusul blocat) sau boala Hirschsprung (absența celulelor ganglionare în colonul distal) reprezintă mai puțin de 2% din cazurile de constipație infantilă4
- Afecțiuni medicale, de exemplu: fibroză chistică, hipotiroidie, diabet și tulburări hidro-electrolitice.
Semnele inițiale includ suferință și dificultăți de evacuare a unui scaun dur și uscat. Dacă sugarul nu poate avea scaun timp de 5 zile, simptomele includ durere abdominală (de obicei localizata ombilical sau in partea stângă), lipsa poftei de mâncare, iritabilitate. Dacă această situație persistă, biluțele dure de scaun se unesc formând o masă; marginile scaunelor pot fi apoi lichefiate provocând diaree apoasă „de revărsare” însoțită de gaze.
Copiii cu constipație pot avea stări de tensiune, plâng, își trag picioarele spre abdomen sau își pot arcui spatele atunci când au o mișcare intestinală. Cu toate acestea, sugarii sănătoși sub vârsta de șase luni pot prezenta semne similare timp de 10 până la 20 de minute înainte de a avea un scaun moale normal. Acest lucru este cunoscut sub numele de dischezie la sugari și se va rezolva odată ce copilul a învățat să coordoneze relaxarea mușchilor pelvini2.
Este important să stabiliți mai întâi dacă sugarul e alăptat cu succes și daca câștigă adecvat in greutate. Copiii alăptați pot avea până la 6 scaune pe zi, dar părinții nu ar trebui să se îngrijoreze dacă nu au un scaun în fiecare zi. Frecventa scaunelor dure și uscate la sugarii alăptați exclusiv este rară și aceasta situație ar trebui evaluată de un profesionist din domeniul sănătății.
Varietatea multipla de formule de lapte disponibile poate deruta părinții, iar profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să se familiarizeze cu acestea.
Alegerea unei formule care conține oligozaharide prebiotice s-a dovedit a crește numărul bacteriilor prietenoase (inclusiv bifidobacterii și lactobacili)5,6 – care sunt o parte integrantă a sistemului imunitar al sugarului.
De asemenea, s-a demonstrat că oligozaharidele prebiotice scad numărul bacteriilor potențial patogene5,7 și ajută la înmuierea scaunelor6. Compoziția și consistența scaunului se pot modifica atunci când formulele sunt schimbate.
Este recomandat să se continue cu o nouă formulă timp de cel puțin 3 săptămâni și să se solicite sfatul unui consultant medical dacă simptomele persistă.
Remediile nemedicale pot ajuta la ameliorarea constipației. De la naștere și pana la trei luni se poate oferi o cantitate mică de apă răcită și fiartă între mese. Sugarii hrăniți cu formule de lapte trebuie hrăniți conform instrucțiunilor producătorului.
Masarea circulară a abdomenului sugarului în sensul acelor de ceasornic sau exerciții ușoare cu picioarele (bicicleta) pot atenua tensiunea abdominală. Acest lucru trebuie făcut atunci când copilul se simte confortabil și relaxat (de exemplu, într-o cameră caldă după o baie). Dacă copilul se încordează, așezați-l pe spate într-o cameră caldă si poziționați ușor genunchii pe piept pentru a-l ajuta să împingă scaunul în afară8.
Baia va ușura durerea abdominală și schimbarea unui scutec murdar cât mai curând posibil va ajuta copilul să se simtă mai confortabil8.
NICE sugerează că tratamentul dietetic nu trebuie utilizat singur, ci în combinație cu tratamentul recomandat de medic. Însă, trecerea la o formulă parțial hidrolizată poate ajuta la înmuierea scaunelor9. La început, schimbarea formulei poate să determine balonare și/sau scaune neformate, mai apoase și mai verzui. Aceste efecte sunt inofensive și indică faptul că sistemul digestiv se obișnuiește cu laptele.
În funcție de severitatea simptomelor, medicul poate prescrie medicația necesară. Deși, inițial, constipația sugarului nu necesită de obicei laxative, dacă simptomele persistă, pentru sugarii de peste 1 lună, se poate prescrie o doză mică de lactuloză.
Diversificarea nu ar trebui să înceapă până când sistemul digestiv nu este suficient dezvoltat pentru a digera alimentele solide. OMS recomandă începerea diversificării după 6 luni şi continuarea alăptarii până la vârsta de 2 ani.
ESPGHAN susţine recomandările OMS, cu mențiunea că daca sugarul este alimentat cu formule de lapte introducerea alimentatiei complementare se poate face intre 4 – 6 luni, dar nu mai tarziu de 6 luni.
Primele alimente oferite pot include legume fierte moi (cartof, morcov, păstârnac) sau fructe proaspete moi (cum ar fi mărul , piersica, banana). O dietă variată bogată în fructe și legume ajută la reducerea probabilității de constipație. Consultanții in sănătate ar trebui să fie conștienți de faptul că afecțiunile medicale (de exemplu, boala celiacă) se pot prezenta ca și constipație în timpul perioadei de diversificare.
Este vital să se solicite asistență medicală dacă sugarul prezinta distensia abdomenului, creșterea temperaturii, sânge sau mucus în / în jurul scaunului, vărsături sau prezintă apetit scazut.