
Curiozități despre alergiile la proteina din laptele de vacă
Alergia la proteina din laptele de vacă este o alergie alimentară relativ frecventă la bebeluși și copii mici. Aici, răspundem la câteva întrebări frecvente despre această afecțiune.
Ce este alergia la proteina din laptele de vacă?
Alergia la laptele de vacă poate afecta atât bebelușii hrăniți cu formulă, cât și pe cei hrăniți la sân, deoarece un bebeluș alergic poate detecta proteina din laptele de vacă din dieta mamei prin laptele matern. Simptomele pot apărea imediat după hrănire sau pot fi întârziate până la câteva zile.
Cât de frecventă este alergia la proteina din laptele de vacă?
Alergia la proteina din laptele de vacă este cel mai frecvent tip de alergie alimentară la sugari, afectând între 2% și 5% dintre bebeluși și copii mici. Se dezvoltă de obicei înainte de vârsta de un an, iar majoritatea copiilor o vor depăși până la vârsta de 5 ani, când ar putea reintroduce laptele de vacă în dieta lor. Nu este clar de ce unii copii dezvoltă alergii alimentare, cum ar fi alergia la proteina din laptele de vacă, sau de ce unii își depășesc afecțiunea, în timp ce alții rămân alergici; cu toate acestea, ratele alergiilor alimentare sunt în creștere la nivel global, în special la copiii mici.
Ce cauzează alergia la proteina din laptele de vacă?
Rolul sistemului nostru imunitar este de a proteja organismul împotriva infecțiilor prin atacarea virusurilor și a bacteriilor rele {„agenți patogeni”) care ne pot îmbolnăvi. Într-o reacție alergică legată de alimente, sistemul imunitar reacționează exagerat la o proteină care este de obicei inofensivă (de exemplu, o alergie la arahide este o reacție la proteina din arahide).
În alergia la proteina din laptele de vacă, sistemul imunitar al organismului reacționează la proteina din laptele de vacă, confundând-o cu un agent patogen dăunător. Când un sugar alergic consumă lapte de vacă sau ceva care conține proteine din lapte de vacă, sistemul său imunitar are o reacție alergică.
Care sunt simptomele alergiei la proteina din laptele de vacă?
Simptomele comune ale alergiei la proteina din laptele de vacă se împart în general în următoarele categorii:
- Simptome digestive, de exemplu, vărsături, diaree și reflux
- Simptome respiratorii, de exemplu Simptome asemănătoare astmului, cum ar fi respirația șuierătoare și tusea
- Probleme ale pielii, cum ar fi erupții cutanate, urticarie sau eczeme, care pot dura până la 3-5 zile până apar
- Colica (plânsul excesiv) este, de asemenea, cunoscută ca fiind un simptom al alergiei la laptele de vacă.
Simptomele alergice pot apărea imediat după hrănire (de exemplu, probleme respiratorii severe sau vărsături) sau pot fi întârziate cu ore sau zile.
Simptomele alergiei la proteina din laptele de vacă sunt variate și nespecifice – ceea ce înseamnă că se găsesc și în multe alte afecțiuni. Un diagnostic de alergie la proteina din laptele de vacă trebuie pus întotdeauna de un profesionist calificat din domeniul sănătății.
Este alergia la proteina din laptele de vacă aceeași cu intoleranță la lactoză?
Alergia la proteina din laptele de vacă și intoleranța la lactoză nu sunt aceleași. Deși ambele sunt reacții ale organismului declanșate de laptele de vacă, o alergie și o intoleranță sunt de fapt foarte diferite.
O alergie este cauzată de un răspuns incorect al sistemului imunitar la o substanță altfel inofensivă, cum ar fi proteina din laptele de vacă. Intoleranța la lactoză la un bebeluș înseamnă că organismul său nu produce suficientă lactază (enzimele ajută la descompunerea alimentelor) pentru a ajuta la digestia lactozei – zaharurile naturale care se găsesc în lapte. Un bebeluș cu intoleranță la lactoză poate bea lapte praf fără lactoză.
Deși simptomele digestive pot fi întâlnite atât în cazul alergiei la proteina din laptele de vacă, cât și în cazul intoleranței la lactoză, intoleranța la lactoză nu afectează de obicei pielea sau sistemul respirator.
Ce factori pot crește riscul unui bebeluș de a dezvolta APLV?
Un istoric familial de alergii (inclusiv eczeme, febră de fân sau astm) crește riscul ca un bebeluș să dezvolte o alergie alimentară. Cu toate acestea, chiar și bebelușii fără antecedente familiale de alergii pot dezvolta alergie la proteina din laptele de vacă; mediul înconjurător al unui bebeluș poate afecta probabilitatea de a dezvolta o alergie.
Bacteriile și alte microorganisme (cunoscute colectiv sub numele de „microbiotă”) din intestin au un rol în funcționarea sănătoasă a organismului, inclusiv a sistemului imunitar. Atunci când echilibrul delicat al microbiotei intestinale este perturbat și numărul de bacterii rele depășește numărul de bacterii bune („disbioza microbiotei intestinale”), sistemul imunitar poate începe să reacționeze incorect la substanțe inofensive, cum ar fi proteinele din lapte.
Disbioza microbiotei intestinale este legată de un risc crescut de alergii alimentare, inclusiv alergia la laptele de vacă. Mai exact, sugarii cu alergii alimentare par să aibă mai puține bacterii bune în intestin în comparație cu sugarii sănătoși, alăptați la sân.
Printre lucrurile care pot perturba echilibrul microbiotei intestinale se numără:
- Cure repetate de antibiotice în timpul copilăriei, care pot ucide atât bacteriile rele, cât și pe cele bune.
- Expunerea la poluare.
- Nașterea prin cezariană: bebelușii care se nasc vaginal intră în contact cu bacterii benefice la care sugarii născuți prin cezariană nu sunt expuși.
- Sănătatea intestinală poate fi îmbunătățită printr-o nutriție bună și consumul de prebiotice și probiotice.
Cum se diagnostichează alergia la proteina din laptele de vacă?
Este important ca alergia la proteina din laptele de vacă să fie diagnosticată corect de către un profesionist din domeniul sănătății, astfel încât să se poată iniția o gestionare adecvată.
Diagnosticarea alergiei la proteina din laptele de vacă poate necesita mult timp și vizite la medic, deoarece unele simptome sunt destul de frecvente și la bebelușii non-alergici sau la cei cu intoleranță.
Diagnosticul întârziat poate fi stresant pentru bebeluși și părinții lor și poate dăuna creșterii și dezvoltării bebelușului.
Diagnosticul efectuat de un profesionist din domeniul sănătății se face pe baza simptomelor, a istoricului medical și, dacă este necesar, a testelor de alergie la bebeluși. O dietă de eliminare – în care anumite alimente sunt eliminate din dieta mamei în timpul alăptării sau dieta bebelușului sub îndrumarea medicului – poate fi, de asemenea, utilizată pentru a ajuta la diagnosticare.
Dacă credeți că copilul sau bebelușul dumneavoastră este alergic la lapte, discutați cu medicul dumneavoastră.
Cum poate fi gestionată alopecia lactată cronică?
Alăptarea este cea mai bună nutriție pentru toți sugarii. Cu toate acestea, bebelușii foarte sensibili pot avea reacții alergice chiar și la urme mici de proteine din laptele de vacă găsite în laptele matern.
Dacă se suspectează că un bebeluș are o alergie la proteina din laptele de vacă, un profesionist din domeniul sănătății poate sfătui mamele care alăptează să elimine din dieta lor toate produsele care conțin lapte de vacă. Discutați întotdeauna cu un dietetician/profesionist din domeniul sănătății înainte de a face modificări în dietă.
Atunci când alăptarea plus o dietă de eliminare nu este posibilă, există formule hipoalergenice special concepute pentru bebelușii cu alergie la laptele de vacă. Unele conțin proteine din laptele de vacă, dar proteinele sunt descompuse până când devin prea mici pentru a provoca o reacție alergică. Altele nu conțin deloc proteine din laptele de vacă (pentru sugarii cu alergie severă la laptele de vacă). Simptomele dispar de obicei odată ce cauza alergiei este identificată și eliminată din dieta bebelușului.