
Echilibrarea microbiotei intestinale cu o formulă specială pentru sugari care conține simbiotice observată la sugarii născuți prin cezariană
Laptele matern este o sursă bogată de nutrienți esențiali, oferind energie optimă pentru creșterea și dezvoltarea bebelușului, inclusiv maturizarea sistemului imunitar.1, 2 3 Printre componentele sale cheie se numără oligozaharidele din laptele uman (HMO) și bacteriile benefice, ambele joacă un rol crucial în modelarea microbiotei intestinale a sugarului.
Cu toate acestea, mai mulți factori pot influența dezvoltarea microbiotei, inclusiv modul de naștere. Bebelușii născuți prin cezariană se confruntă adesea cu colonizarea întârziată a intestinului cu bacterii intestinale benefice, cum ar fi Bifidobacteriile și speciile Bacteroides, care pot avea implicații pe termen lung pentru imunitate și sănătatea generală.
Un studiu clinic recent sponsorizat de Danone Research & Innovation (R&I) confirmă concluziile studiului JULIUS efectuat anterior și oferă dovezi promițătoare cu privire la modul în care o formulă cu simbiotice poate ajuta la restabilirea acestor microbi esențiali la copiii născuți în cezariană. Noul studiu a fost publicat în European Journal of Clinical Nutrition.
În acest studiu prospectiv, randomizat, dublu-orb, controlat, a fost urmărită compoziția microbiotei intestinale a două grupuri de sugari pe o perioadă de 12 luni. Un grup a primit o formulă îmbogățită cu un amestec prebiotic de galacto-oligozaharide cu lanț scurt și fructo-oligozaharide cu lanț lung (scGOS/lcFOS) într-un raport de 9:1, în timp ce celălalt grup a primit același amestec prebiotic cu adăugarea probioticului Bifidobacterium breve M-16V.
Potrivit lui Gregg Ward, Vicepreședinte pentru Știință, Nutriție și Sănătate Digitală la Centrul de Cercetare Danone din Shanghai: „Aceste formule îmbogățite au fost selectate cu atenție. scGOS/lcFOS imită oligozaharidele laptelui uman în ceea ce privește cantitatea, complexitatea structurală și compoziția. Bifidobacterium breve este prezent în mod natural în laptele uman, precum și o bacterie rezidentă umană a Profidobacterium breve 1 bifidobacterium brevein. Sinergia cu GOS/FOS sprijină dezvoltarea unei microbiote intestinale diverse.”
Profesorul Wei Cai, director al Institutului Shanghai de Cercetare Pediatrică din China și investigatorul principal al studiului explică în continuare: “Ambele formule au susținut o colonizare sănătoasă cu tulpini bifidobacteriene. Cu toate acestea, formula simbiotică a demonstrat avantaje distincte pentru sugarii născuți prin cezariană. La 17 săptămâni, a crescut diversitatea bifidobacteriană și a restabilit nivelurile de Parabacteroides care se apropie de abundența observată la sugarii născuți pe cale naturală. După 12 luni aceste îmbunătățiri ale compoziției microbiotei intestinale sunt, de asemenea, asociate cu rezultate mai bune pentru sănătate.
Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma beneficiile pe termen lung asupra sănătății, datele din ambele studii4 demonstrează că formula simbiotică specifică promovează eficient un mediu de microbiotă intestinală diversă și benefic dincolo de perioada de intervenție, apropiindu-se de nivelurile de abundență observate la sugarii sănătoși, născuți vaginal. În special, poate aduce beneficii sugarilor născuți prin cezariană prin restabilirea populațiilor bacteriene cheie care sunt esențiale pentru o dezvoltare sănătoasă.
Pentru a citi textul complet al publicației: Wang, Y., Wopereis, H., Kakourou, A.et al. Echilibrarea microbiotei intestinale cu o formulă specială pentru sugari care conține simbiotice observată la sugarii chinezi sănătoși născuți prin cezariană .Eur J Clin Nutr(2025). https://doi.org/10.1038/s41430-025-01571-8
Vedeți referințe
1 Koletzko B. Ann Nutr Metab. Publicat în 2016;69(2):28-40.
2 Demmelmair H & Koletzko B. Clin Endocrinol Metab. Publicat pe
2018;32(1):57-68.
3 Hageman JH şi colab. Int Dairy J. Publicat în 2019;92:37-49.
4 Chua MC, Ben-Amor K, Lay C, Neo AGE, Chiang WC, Rao R, Chew C, Chaithongwongwatthana S, Khemapech N, Knol J, Chongsrisawat V. Efectul sibioticului asupra microbiotei intestinale a sugarilor cu cezariană: un studiu randomizat, dublu-orb, multicentric. J Pediatr Gastroenterol Nutr. Efectul sibioticului asupra microbiotei intestinale a sugarilor cezarian: un studiu randomizat, dublu-orb, multicentric – PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28644357/