Îngrijirea la domiciliu a pacienților suspecți de infecție cu noul coronavirus, SARS-COV-2
Organizația Mondială a Sănătății(OMS) a elaborat un ghid rapid cu recomandări cu privire la îngrijirea la domiciliu în condiții de siguranță a pacienților suspecți de COVID-19 cu simptome ușoare.
Ca o sumarizare, OMS recomandă ca toate cazurile confirmate în laborator să fie izolate și să beneficieze de îngrijiri într-o unitate medicală. Persoanele suspecte de COVID-19 care au o infecție respiratorie acută severă să fie triați la primul punct de contact cu sistemul sanitar și să se înceapă tratamentul de urgență în funcție de severitatea bolii.
OMS consideră că pentru cei care prezintă o formă ușoară a bolii, este posibil să nu fie necesară spitalizarea decât dacă există o îngrijorare cu privire la deteriorarea rapidă a stării de sănătate. În acest caz, se poate lua în considerare îngrijirea la domiciliu, cu condiția să fie monitorizați și îngrijiți de membrii familiei.
- Dacă și unde este posibil, este necesară stabilirea unui canal de comunicare cu un cadru medical sau cu o persoană din sistemul de sănătate public pe durata perioadei de îngrijire la domiciliu – adică până la dispariția completă a simptomelor pacientului.
- Pacientului și familiei trebuie să li se ofere sprijin și educație continuă, iar monitorizarea trebuie să continue pe toată durata îngrijirii la domiciliu.
- Pentru eliberarea din izolare la domiciliu a pacienților cu o formă ușoară a bolii confirmate de laborator care sunt îngrijiți acasă, cazurile trebuie să aibă rezultat negativ la testarea PCR de două ori consecutiv, la probe colectate la cel puțin 24 de ore distanță. În cazul în care testarea nu este posibilă, OMS recomandă ca pacienții confirmați să rămână izolați încă două săptămâni după încetarea simptomelor.
- Persoanele (inclusiv îngrijitorii și personalul medical) care au fost expuse la persoane suspecte de COVID-19 sunt considerate contacți și este recomandat să își monitorizeze starea de sănătate timp de 14 zile de la ultima zi posibilă de la contact. Pe durata perioadei de observație trebuie să se stabilească o modalitate de comunicare între contacți și personalul medical. Personalul medical trebuie să examineze telefonic, în mod periodic, starea de sănătate a contacților, dar, ideal și dacă este posibil, prin vizite personale zilnice, astfel încât testele specifice să poată fi efectuate, dacă este necesar. Personalul medical trebuie să ofere în prealabil instrucțiuni contacților cu privire la când și unde pot solicita îngrijiri dacă se îmbolnăvesc, care este cel mai potrivit mod de deplasare la unitatea sanitară, când și pe unde să intre în unitatea sanitară desemnată și ce măsuri de prevenire și control al infecției trebuie respectate.