Intoleranța la lactoză este o afecțiune digestivă în care organismul este incapabil să digere lactoza, un zahar care se găsește în principal în lapte și produse lactate2,5. Aceasta este de obicei o urmare a absenței sau a deficitului de lactază, o enzimă care descompune lactoza în glucoză și galactoză , care sunt mai ușor absorbite în fluxul sanguin1-3.
Există trei tipuri principale de intoleranță la lactoză:
1. Intoleranță congenitală la lactoză - evidentă încă de la naștere1
2. Intoleranță primară la lactoză - în mod normal devine evidentă după vârsta de 5 ani2-4
3. Intoleranță secundară la lactoză - poate apărea în urma afectării intestinului2
Pacienții prezintă simptome gastro-intestinale, care pot fi confundate cu alte afecțiuni, cum ar fi alergia întârziată la laptele de vacă (APLV) 4. Tratamentul depinde de tipul de intoleranță la lactoză, dar implică în general reducerea sau eliminarea lactozei din dietă5.
Intoleranță congenitală la lactoză (extrem de rară)
Această afecțiune rară este cauzată de absența lactazei de la naștere. Bebelușii născuți cu intoleranță congenitală la lactoză nu pot tolera nici laptele matern și nici formulele obișnuite pentru sugari3.
Intoleranță primară la lactoză (moștenită genetic)
Apare pe fondul reducerii activității lactazei care apare treptat după înțărcare4,8. Intoleranța primară la lactoză este mai puțin frecventă înainte de 2-3 ani și devine evidentă după 5 ani2-4. Este mai neobișnuită la europenii, care sunt mai obișnuiți cu lactatele în dieta lor, în timp ce este foarte răspândită în unele grupuri etnice care, în mod istoric, au consumat cantități mici de lactate2-4. În Marea Britanie, este mai frecvent la persoanele de origine asiatică sau afro-caraibiană1.
Intoleranță secundară la lactoză (mai frecventă, dar temporară)
Apare după deteriorarea marginii vilozităților intestinului în care se produce lactază, de ex. în timpul gastroenteritei acute, diareii persistente sau bolii celiace. Acest tip de intoleranță la lactoză poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecvent în copilărie. Este de obicei temporară și odată rezolvată problema de bază, lactoza poate fi reintrodusă1-4.
Evitarea lactozei prin restricționarea lactatelor din dietă poate duce la un aport insuficient de calciu și alți nutrienți cheie, afectând dezvoltarea sănătoasă a oaselor.
La naștere, scheletul are doar 20-30 g de calciu și aproximativ 150 mg de calciu sunt depozitate în oase în fiecare zi până la vârsta de aproximativ 20 de ani. Dacă aportul de calciu este insuficient atunci când oasele cresc și se dezvoltă, acestea nu pot atinge niciodată puterea maximă sau masa maximă osoasă. Alți nutrienți cheie pentru sănătatea oaselor sunt fosforul, magneziul, vitamina D și proteinele10,11.
Prin urmare, este important să vă asigurați că acești nutrienți sunt furnizați prin alte alimente sau suplimente alimentare.
Intoleranța la lactoză este o afecțiune care poate avea un efect grav asupra sănătății și dezvoltării unui copil. Cu toate acestea, înțelegând simptomele sale și opțiunile de tratament disponibile, profesioniștii din domeniul sănătății pot ajuta părinții să gestioneze în mod eficient starea copiilor lor.
Referințe:
Aptamil® Fără lactoză - formulă recomandată în intoleranță primară și secundară la lactoză