Postbiotice
Soluție inovatoare în dezvoltarea normală a intestinului și suport pentru un sistem imunitar adaptabil
Postbioticele sunt produse bacteriene non-viabile, metaboliţi ce sunt secretaţi de către bacteriile vii sau produși eliberaţi după liza chimică sau mecanică a acesteia cum ar fi enzime, acizi organici, peptide.
Modificarea calitativă și cantitativă a microbiotei, urmată de alterarea structurii mucoasei intestinale, conduce la creșterea permeabilităţii acesteia, pentru bacterii tolerate imunologic, care, coroborată cu inflamaţia intestinală patologică și stimularea în exces a răspunsului imun, determină iniţierea unor procese cu repercusiuni la nivel local și sistemic: boli intestinale, hepatice, tulburări metabolice (dislipidemii, diabet), afecţiuni reumatologice, neuropsihiatrice (anxietate, depresie).
Postbioticele Nutricia
În urma fermentării unor tulpini bacteriene, rezultă metaboliţi, postbiotice, care au rol în modularea microbiotei și a sistemului imunitar – aducând formulele de lapte din punct de vedere funcțional cât mai aproape de laptele matern.
Multiple moduri de acţiune asupra sistemelor digestiv și imunitar
Studiile au demonstrat efectele postbioticelor asupra sănătăţii; modificarea microbiotei intestinale, îmbunătăţirea funcţiei epiteliale intestinale și modularea sistemului imunitar:
- Reduc severitatea infecţiilor gastrointestinale;
- Au efect imunomodulator;
- Previn alergiile.
Avantaje dovedite în administrare
Utilizarea postbioticelor prezintă o siguranţă mai mare în utilizare în comparaţie cu probioticele. Acestea mimează beneficiile probioticelor reducând riscurile demonstrate de unele tulpini probiotice:
- riscul translocării microbiene sau de a induce un răspunsul inflamator pentru pacienţi imunocompromiși
- riscul de apariţie a unor gene de rezistenţă la antibiotic
Un alt plus al postbioticelor îl reprezintă faptul că sunt mult mai stabile decât formele derivate din bacterii vii. Viabilitatea bacteriilor poate fi influenţată de diverși factori – interacţiunea cu alte specii microbiene, nivelul de aciditate al produsului, temperatura ambiantă, timpul de fermentaţie etc.
Postbioticele prezintă siguranţă și termen de valabilitate mare (până la 5 ani).
O aplicaţie majoră a postbioticelor este introducerea acestora în formulele de lapte. Pe lângă formulele de lapte deja cunoscute ce conţin pre și probiotice, formulele de lapte noi obţinute prin procesul de fermentaţie pot reprezenta o alternativă viabilă pentru sugarii cu probleme ale tractului gastrointestinal.
Bibliografie:
2. Tsilingiri K and Rescigno M. Benef Microbes. 2013 Mar 1;4(1):101-7. doi: 10.3920/BM2012.0046;
3. Aguilar-Toalá J.E. et al. Trends in Food Science & Technology 7 March 2018;
4. Thibault H et al J Pediatr Gastroenterol Nutr 2004;39:147–52;
5. Martin et al. 2014;
6. Morisset M. et al. Eur J Clin Nutr 2011;65:175–83.