Postbiotice

Soluție inovatoare în dezvoltarea normală a intestinului și suport pentru un sistem imunitar adaptabil

Postbioticele sunt produse bacteriene non-viabile, metaboliţi ce sunt secretaţi de către bacteriile vii sau produși eliberaţi după liza chimică sau mecanică a acesteia cum ar fi enzime, acizi organici, peptide.

Intestinul este locul acestora de acţiune, unde, împreună cu pre- și probioticele, influenţează microbiota intestinală.

Modificarea calitativă și cantitativă a microbiotei, urmată de alterarea structurii mucoasei intestinale, conduce la creșterea permeabilităţii acesteia, pentru bacterii tolerate imunologic, care, coroborată cu inflamaţia intestinală patologică și stimularea în exces a răspunsului imun, determină iniţierea unor procese cu repercusiuni la nivel local și sistemic: boli intestinale, hepatice, tulburări metabolice (dislipidemii, diabet), afecţiuni reumatologice, neuropsihiatrice (anxietate, depresie).

 

Postbioticele Nutricia

NUTRICIA – prima companie care a introdus un proces tehnologic inovator în dezvoltarea formulelor de lapte: fermentarea

În urma fermentării unor tulpini bacteriene, rezultă metaboliţi, postbiotice, care au rol în modularea microbiotei și a sistemului imunitar – aducând formulele de lapte din punct de vedere funcțional cât mai aproape de laptele matern.

 

Multiple moduri de acţiune asupra sistemelor digestiv și imunitar

Studiile au demonstrat efectele postbioticelor asupra sănătăţii; modificarea microbiotei intestinale, îmbunătăţirea funcţiei epiteliale intestinale și modularea sistemului imunitar:

  • Reduc severitatea infecţiilor gastrointestinale;
  • Au efect imunomodulator;
  • Previn alergiile.

 

Avantaje dovedite în administrare

Utilizarea postbioticelor prezintă o siguranţă mai mare în utilizare în comparaţie cu probioticele. Acestea mimează beneficiile probioticelor reducând riscurile demonstrate de unele tulpini probiotice:

  • riscul translocării microbiene sau de a induce un răspunsul inflamator pentru pacienţi imunocompromiși
  • riscul de apariţie a unor gene de rezistenţă la antibiotic

Un alt plus al postbioticelor îl reprezintă faptul că sunt mult mai stabile decât formele derivate din bacterii vii. Viabilitatea bacteriilor poate fi influenţată de diverși factori – interacţiunea cu alte specii microbiene, nivelul de aciditate al produsului, temperatura ambiantă, timpul de fermentaţie etc.

Postbioticele prezintă siguranţă și termen de valabilitate mare (până la 5 ani).

S-a mai demonstrat faptul că postbioticele au și alte caracteristici foarte utile precum: absorbţie, metabolizare, distribuţie și eliminare facile.

O aplicaţie majoră a postbioticelor este introducerea acestora în formulele de lapte. Pe lângă formulele de lapte deja cunoscute ce conţin pre și probiotice, formulele de lapte noi obţinute prin procesul de fermentaţie pot reprezenta o alternativă viabilă pentru sugarii cu probleme ale tractului gastrointestinal.

1. Patel R et al Clin Perinatol. 2013 March ; 40(1): 11–25. doi:10.1016/j.clp.2012.12.002,
2. Tsilingiri K and Rescigno M. Benef Microbes. 2013 Mar 1;4(1):101-7. doi: 10.3920/BM2012.0046;
3. Aguilar-Toalá J.E. et al. Trends in Food Science & Technology 7 March 2018;
4. Thibault H et al J Pediatr Gastroenterol Nutr 2004;39:147–52;
5. Martin et al. 2014;
6. Morisset M. et al. Eur J Clin Nutr 2011;65:175–83.