Refluxul gastrointestinal și regurgitație


Refluxul se referă la mișcarea involuntară retrogradă a conținutului gastric în interiorul sau in afara stomacului și este adesea denumită reflux gastroesofagian4. Când refluxul este suficient de mare pentru a fi vizualizat, se numește regurgitare3. Este cea mai frecventă tulburare GI funcțională, afectând aproape 1 din 3 sugari4.

Refluxul apare adesea deoarece sistemul digestiv al sugarului este încă în curs de dezvoltare și sfincterul esofagian inferior nu s-a format pe deplin. Cel mai fecvent simptom al refluxului este regurgitatia sau scuipatul5. Simptomele se rezolvă de obicei în primele 12 luni5, cu toate acestea, daca nu se face un management eficient al refluxului, acesta poate avea un impact asupra calității vieții familiale6.

Diagnostic


Criteriile convenite la nivel internațional pentru diagnosticarea tulburărilor funcționale gastrointestinale, publicate pentru prima dată la Roma în 1989, au fost actualizate periodic. Cea mai recentă versiune a fost publicată în 2016 și afirmă că refluxul gastric pentru sugari trebuie să includă următoarele două criterii, la sugarii altfel sănătoși cu vârsta cuprinsă între 3 săptămâni și 12 luni3.

1. Regurgitare de 2 sau mai multe ori pe zi timp de 3 sau mai multe săptămâni.
2. Fără secreții, hematemeză, aspirație, apnee, eșecul de creștere, dificultăți de hrănire sau de înghițire sau poziționare anormală.

Managementul
refluxului gastric
al sugarului

Tratamentul
farmacologic

Recomandarile privind gestionarea tulburărilor GI funcționale conform NICE*, cât și ESPGHAN** subliniază că managementul de primă linie ar trebui să se bazeze pe sprijinirea și consilierea părinților7,8,9.

Deoarece refluxul gastric se remite spontan în primul an de viață, principalul obiectiv al managementului este să se aștepte această rezolvare, oferind în același timp consilierea părinților și ameliorarea simptomelor sugarului.

Părinților ar trebui să li se ofere informații cu privire la9,10:
- Evolutia naturală a refluxului gastric

Managementul nutrițional ar trebui să se concentreze pe9,10:
- Susținerea alăptării
- Impactul supraalimentării asupra simptomelor
- Corectarea frecvenței și a volumului meselor, dacă este necesar.
- Utilizarea agentului de îngroșare sau, dacă este alimentat cu formulă, să se recomande o formulă anti-reflux.

Conform recomandarilor ESPGHAN, sugarii hrăniți cu formulă care nu răspund la un tratament non-farmacologic pot suferi de sensibilitate la proteinele din lapte și ar trebui luată în considerare testarea timp de 2 până la 4 săptămâni a unei formul pe bază de proteine extensiv hidrolizate (sau pe bază de aminoacizi)12.

Potrivit ESPGHAN, sugarii hrăniți cu formulă care nu răspund la un tratament non-farmacologic pot suferi de sensibilitate la proteinele din lapte și ar trebui să fie luați în considerare pentru un studiu de două până la patru săptămâni pe bază de formula cu proteine extensiv hidrolizate (sau pe bază de aminoacizi)12.

Tratamentul farmacologic este rareori necesar pentru refluxul sugarului. NICE recomandă utilizarea de inhibitori ai pompei de protoni (IPP) sau de antagoniști ai receptorilor H2 (H2RAs), metoclopramidă, domperidonă sau eritromicină, deși alginatele pot fi luate în considerare la sugarii care prezintă suferință marcată dacă formula îngroșată nu a avut succes2. ESPGHAN afirmă că inhibitorii pompei de protoni trebuie prescriși la cea mai mică doză posibilă și numai atunci când există un diagnostic clar al bolii de reflux gastro-esofagian (BRGE)12.

Concluzie


Aproape o treime din toți sugarii vor avea semnele și simptomele refluxului gastric și regurgitației sugarului, în primele câteva luni de viață4. Deși simptomele sunt de obicei autolimitate și nu au legătură cu nicio cauză organică, impactul lor nu trebuie niciodată subestimat; Tulburările GI funcționale pot provoca suferință considerabilă copiilor pe care îi afectează, anxietate în rândul părinților și pot constitui o povară financiară semnificativă asupra bugetelor familiei și a asistenței medicale2,13.

Consensul actual este că managementul corect al refluxului gastric și regurgitației sugarului poate fi efectuat în întregime în cadrul cabinetelor de medicină de familie, începând cu diagnosticul în conformitate cu criteriile de la Roma și îndrumările NICE3,9. Odată ce o cauză organică a fost exclusă, practicienii din domeniul sănătății ar trebui să se concentreze pe consilierea părintilor și oferirea de sfaturi nutriționale . În majoritatea cazurilor, acesta este suficient2,9.

* Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire
** Societatea Europeană pentru Gastroenterologie Pediatrică Hepatologie și Nutriție

Mesaj


Alăptarea este cea mai bună alegere pentru sugari. Formula pentru sugari este potrivită încă de la naștere atunci când sugarii nu sunt alăptați. Laptele de continuare este doar pentru sugarii peste 6 luni, ca parte a unei diete mixte și nu trebuie utilizat ca înlocuitor al laptelui matern înainte de 6 luni. Vă sfătuim ca toate formulele de lapte, inclusiv decizia de a începe înțărcarea, să fie luate la sfatul unui medic, moașă, consultant al sănătății, asistent medical din domeniul sănătății publice, dietetician, farmacist sau alt profesionist responsabil cu îngrijirea maternă și a copilului. Alimentele în scopuri medicale speciale trebuie utilizate numai sub supraveghere medicală. Poate fi adecvat pentru utilizare ca singură sursă de nutriție pentru sugari încă de la naștere și / sau ca parte a unei diete echilibrate de la 6 la 12 luni. Consultați eticheta pentru detalii.



1. Vandenplas Y et al. Gut Health in Early Life: Implications and Management of Gastrointestinal Disorders. Essential Knowledge Briefings. Chichester, England: Wiley; 2015.
2. Salvatore S et al. Review shows that parental reassurance and nutritional advice help to optimise the management of functional gastrointestinal disorders in infants. Acta Paediatr. 2018. doi:10.1111/apa.14378.
3. Benninga MA et al. Childhood Functional Gastrointestinal Disorders: Neonate/ Toddler. Gastroenterology 2016;150:1443–1455.e2.
4. Vandenplas Y et al. Prevalence and Health Outcomes of Functional Gastrointestinal Symptoms in Infants From Birth to 12 Months of Age. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2015;61(5):531–7.
5. Vandenplas et al. Pediatric Gastroesophageal Reflux Clinical Practice Guidelines 2009; 49:498–547.
6. Indrio F et al. Beneficial Microbes, 2015;6(2):195–198. Prevention of functional gastrointestinal disorders in neonates: clinical and socioeconomic impact.
7. National Institute for health and care excellence. NICE Summary on Colic, infantile. https://cks.nice.org.uk/colic-infantile London: NICE; 2017.
8. National Institute for health and care excellence. Constipation in children and young people: diagnosis and management. London: NICE; 2010.
8. National Institute for health and care excellence. Gastro-oesophageal reflux disease in children and young people: diagnosis and management. London: NICE; 2015. Available at: www.nice.org.uk/guidance/NG1 [Accessed: February 2019].
10. Vandenplas et al. Functional gastro-intestinal disorder algorithms focus on early recognition, parental reassurance and nutritional strategies. Acta Paediatr 2016;105(3):244–52.
11. Vandenplas et al. Pediatric gastroesophageal reflux clinical practice guidelines: joint recommendations of the North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (NASPGHAN) and the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN). J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009;49(4):498–547.
12. Rosen R et al. Pediatric Gastroesophageal Reflux Clinical Practice Guidelines: Joint Recommendations of the North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and 13. Nutrition (NASPGHAN) and the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN). J Pediatr Gastroenterol Nutr 2018;66: 516–554.
13. Gut Feelings Survey of 600 parents of children under 2, who experienced FGIDs as infants and 110 HCPs (40 GPs, 40 HVs, 30 Community Pharmacists) across the UK. Conducted in December 2017. Data on file.

Soluții nutriționale


Aptamil® AR - singura formulă antiregurgitare cu eficiență demonstrată clinic

Intră în Clubul Nutricia

EȘTI CADRU MEDICAL?

Acest website conține informații care se adresează numai cadrelor medicale.


SUNT NU SUNT