Datorită multiplelor simptome comune, intoleranța la lactoză este adesea confundată cu alergia la laptele de vacă (alergiei la proteinele din laptele de vacă). Acest lucru poate duce la un diagnostic greșit și, prin urmare, la tratament, ceea ce înseamnă, în cele din urmă, disconfort continuu și suferință pentru copil și părinții lui.
Acest capitol explică diferențele cheie dintre aceste două patologiii pentru a vă ajuta să faceți diagnosticul diferențiat.
Intoleranța alimentară și alergia sunt ambele exemple de „hipersensibilitate alimentară”. Acesta este termenul general pentru reacțiile adverse non-toxice la alimente(1).
Alergia alimentară apare atunci când o proteină alimentară interacționează cu sistemul imunitar pentru a provoca un răspuns alergic, în timp ce intoleranța alimentară nu implică proteine alimentare și nu este o reacție mediata imun(2).
Intoleranța alimentară poate fi cauzată fie de un deficit enzimatic, fie de o reacție farmacologică(2).
Apare atunci când nu se produce suficientă enzimă care descompune un anumit aliment, alimentele nefiind digerate în mod corespunzător.
Unele substanțe găsite în alimente pot provoca o reacție farmacologică, (de ex. cofeina și alcoolul).
Referințe: