Intoleranța la lactoză este cauzată de incapacitatea de a digera complet lactoza, zahărul din laptele tuturor mamiferelor, din cauza absenței sau a deficitului de lactază(3,4).
Cauza ALPV este hipersensibilitatea imunologică la una sau mai multe dintre proteinele găsite în lapte(5).
Aceasta înseamnă că alergia la proteinele din laptele de vacă este o reacție alergică, care implică sistemul imunitar al organismului; intoleranța la lactoză neimplicând sistemul imunitar(3,4).
În plus, spre deosebire de alergia la proteinele din laptele de vacă, unde doar o cantitate mică de proteine din lapte poate declanșa o reacție alergică, majoritatea persoanelor cu intoleranță primară la lactoză sunt capabile să tolereze cantități mici de lactoză(6,7).
Poate fi dificil să se facă diferența între alergia la proteinele din laptele de vacă cu reacție întârziată și intoleranța la lactoză, deoarece unele simptome se suprapun și terminologia utilizată în literatură și în raport cu produsele este inconsistentă.
Deci, este important să fiți conștienți de faptul că există simptome specifice care pot apărea in alergia la proteinele din laptele de vacă, dar nu si la intoleranță la lactoză.
În cazul intoleranței la lactoză, simptomele sunt pur gastrointestinale, de ex. dureri abdominale, diaree și balonare(2,7).
În alergia la proteinele din laptele de vacă, simptomele pot fi gastrointestinale sau pot fi respiratorii (de exemplu, respirație șuierătoare, rinită) sau legate de piele (urticarie) și, în unele cazuri, pot duce la anafilaxie(8).
Prin urmare, asocierea simptomelor de la două sau mai multe dintre aceste sisteme sugerează mai degrabă alergia la proteinele din laptele de vacă decât intoleranță la lactoză(9).
Referințe: