Să înțelegem diferența dintre intoleranța
la lactoză și alergia la laptele de vacă

Datorită multiplelor simptome comune, intoleranța la lactoză este adesea confundată cu alergia la laptele de vacă (alergiei la proteinele din laptele de vacă). Acest lucru poate duce la un diagnostic greșit și, prin urmare, la tratament, ceea ce înseamnă, în cele din urmă, disconfort continuu și suferință pentru copil și părinții lui.

Acest capitol explică diferențele cheie dintre aceste două patologiii pentru a vă ajuta să faceți diagnosticul diferențiat.

Intoleranța la lactoză vs alergia la laptele de vacă


Intoleranța alimentară și alergia sunt ambele exemple de „hipersensibilitate alimentară”. Acesta este termenul general pentru reacțiile adverse non-toxice la alimente(1).

Alergia alimentară apare atunci când o proteină alimentară interacționează cu sistemul imunitar pentru a provoca un răspuns alergic, în timp ce intoleranța alimentară nu implică proteine alimentare și nu este o reacție mediata imun(2).

Intoleranța alimentară poate fi cauzată fie de un deficit enzimatic, fie de o reacție farmacologică(2).

Deficitul de enzime


Apare atunci când nu se produce suficientă enzimă care descompune un anumit aliment, alimentele nefiind digerate în mod corespunzător.Reacție farmacologică


Unele substanțe găsite în alimente pot provoca o reacție farmacologică, (de ex. cofeina și alcoolul).
1. Johansson S et al. J Allergy Clin Immunol 2004; 113(5):832-36.
2. Skypala I, Venter C (eds). Food Hypersensitivity. Oxford: Wiley-Blackwell, 2009.

Intră în Clubul Nutricia

EȘTI CADRU MEDICAL?

Acest website conține informații care se adresează numai cadrelor medicale.


SUNT NU SUNT