Acest capitol oferă o privire de ansamblu asupra alergiei la proteinele din laptele de vacă. Veți găsi informații despre managementul ALPV: evaluare, diagnostic, soluții nutriționale în conformitate cu ghidurile actuale.
Viața copiilor care suferă de alergii, precum și a întregii familii este adesea grav afectată de ALPV.
ALPV este o reacție mediată imun la proteinele din laptele de vacă și este una dintre cele mai frecvente alergii alimentare care afectează 2-5%(1) dintre sugari. Majoritatea cazurilor de ALPV sunt prezente în copilărie, însă majoritatea copiilor vor ieși din alergie până la vârsta de 5-6 ani.
Un diagnostic clar pentru alergia la proteinele din lapte de vacă este adesea dificil de realizat în practică, deoarece mulți sugari vor prezenta adesea două sau mai multe simptome frecvent întâlnite în copilărie.
Cele mai frecvente simptome sunt de origine dermatologică, gastro-intestinală și respiratorie.
Manifestari comune de alergie la proteinele din lapte de vacă la sugari și copii mici:(2)
Piele(3,5) | Tub digestiv(3-5) | Tract respirator(4,5) | Alte simptome(5) | |
---|---|---|---|---|
• Dermatită atopică |
• Dificultăți la înghițire |
• Diaree |
• Secreții nazale |
• Anafilaxie |
Referințe:
Complexitatea simptomelor poate întârzia diagnosticul.
Diagnosticul întârziat prelungește suferința pentru sugari și părinții lor și are potențialul de a avea un impact negativ asupra creșterii și dezvoltării sugarilor.
Obiectivul inițial al managementului alergiei la proteinele din laptele de vacă este diagnosticul prompt și precis, eliminarea proteinelor din laptele de vacă din dietă, asigurând în același timp cerințele nutriționale ale sugarului / copilului, utilizând formule de lapte adecvate și modificări dietetice.
NICE a elaborat un ghid (CG 116) pentru a ajuta la diagnosticul și evaluarea alergiilor alimentare la copii și adulți tineri. Primii pași sunt recunoașterea inițială a simptomelor, diagnosticarea și evaluarea istoricului axat pe alergie. Ghidul include o serie de algoritmi, care au fost reproduși cu permisiunea NICE pentru utilizarea pe acest site web.
1. Recunoasterea APLV
Luați în considerare alergia alimentară la un copil sau un tânăr care:
- are unul sau mai multe semne și simptome ale unei posibile alergii alimentare (acordați o atenție deosebită simptomelor persistente care implică diferite sisteme de organe) sau
- a avut tratament pentru eczeme atopice, boala de reflux gastro-esofagian sau simptome gastro-intestinale cronice (inclusiv constipație cronică), dar simptomele acestora nu au răspuns adecvat la tratament.
2. Anamneză și diagnostic
Un profesionist din domeniul sănătății cu competențele adecvate (medicul de familie sau alt profesionist din domeniul sănătății) ar trebui să facă o anamneză clinică axată pe alergie, adaptată la simptomele prezentate și vârsta copilului.
Istoricul clinic ar trebui să includă:
- orice antecedente personale de boală atopică (astm, eczeme sau rinită alergică)
- orice antecedente individuale și familiale de boală atopică (astm, eczemă sau rinită alergică) sau alergie alimentară la părinți sau frați
- detalii despre orice alimente care sunt evitate și de ce
- o evaluare a prezentării simptomelor și a altor simptome care pot fi asociate cu alergia alimentară:
•vârsta la care au debutat
•durata, severitatea și frecvența simptomelor
•cand apar aceste reacții (de exemplu, la școală sau acasă)
•reproductibilitatea simptomelor la expunere repetată (ce mâncare și câtă expunere la aceasta provoacă o reacție)
- factori culturali și religioși care afectează dieta copilului și care pot fi incriminați în alergia alimentară
- care este alergenul suspect
- istoricul de alimentație al copilului, inclusiv vârsta înțărcării și dacă au fost alăptați sau hrăniți cu formula (dacă copilul este în prezent alăptat, luați în considerare dieta mamei)
- detalii despre tratamentul anterior, inclusiv medicamente, pentru simptomele prezentate și răspunsul la acesta
- orice răspuns la eliminarea și reintroducerea alimentelor
- examinare fizică
Pe baza istoricului clinic, examinați fizic copilul, acordând o atenție deosebită:
- dezvoltarii și semnelor fizice ale malnutriției
- semnelor care indică comorbidități legate de alergie (eczeme atopice, astm și rinită alergică)
3. Luați în considerare trimiterea la medicul specialist
Daca copilul sau tânărul:
- are creștere incetinită plus unul sau mai multe dintre simptomele gastro-intestinale (descrise în semnele și simptomele unei posibile alergii alimentare)
- nu a răspuns la o dietă de eliminare a unui singur alergen
- a avut una sau mai multe reacții acute sistemice
- a avut una sau mai multe reacții întârziate severe
- alergie alimentară (IgE- mediată) confirmată și astm concomitent
- eczemă atopică semnificativă în care alergii alimentare multiple sau cu reactivitate încrucișată sunt suspectate de către părinte sau persoana care il are in ingrijire
Există:
- suspiciune parentală persistentă de alergie alimentară (în special la copii sau tineri cu simptome greu de încadrat) în ciuda lipsei istoricului de alergie
- suspiciune clinică de alergie alimentară de IgE- mediată, dar rezultatele testelor alergice sunt negative
- suspiciune clinică de alergii alimentare multiple
Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (National Institute for Health and Care Excellence , NICE 2011) Adaptat din CG 116 Alergie alimentară la copii și tineri. Diagnosticul și evaluarea alergiilor alimentare la copii și tineri în îngrijirea primară și în cadrul comunității. Londra: NICE. Disponibil de pe http://www.nice.org.uk/CG116 Reprodus cu permisiunea NICE.
Deși intoleranța la lactoză și alergia la proteinele din laptele de vacă pot avea unele simptome similare, cauzele lor sunt foarte diferite. Înțelegând diferențele dintre intoleranță la alimente și alergie și fiind conștienți de simptomele specifice alergia la proteinele din laptele de vacă, profesioniștii din domeniul sănătății pot fi mai bine pregătiți pentru a diagnostica și trata aceste afecțiuni mai țintit.
Referințe:
Aptamil® Pepti SYNEO™ - singura formulă cu proteine extensiv hidrolizate și SYNEO™, complex simbiotic patentat, care echilibrează microbiota intestinală a sugarilor cu APLV